четвер, 27 серпня 2020 06:46

"Відправляли за кордон без трудового договору й зарплати"

У Вінниці затримали п'ятьох працівників фірми "Міжнародна агенція праці", які обманули понад 60 людей. Були посередниками з працевлаштування в Ізраїлі, Швеції, Чехії, Польщі, Німеччині.

Обіцяли роботу на брендових підприємствах із високою зарплатою та гарними умовами проживання. За послуги брали від 1 до 3 тис. євро (32–96 тис. грн. — ГПУ). Казали, за місяць праці зможуть повернути витрачені кошти. Але обіцяної роботи люди не отримували.

— Організував бізнес 34-річний вінничанин, раніше судимий за шахрайство. В компаньйони взяв чотирьох родичів. Зареєстрували дві юридичні фірми. Одна з них навіть отримала державну ліцензію, — каже 33-річний Сергій Гупяк з обласної прокуратури. — Мали офіс у місті, сайт, роздавали візитки. Не виникало сумнівів, що компанія надійна. Також психологічно впливали на клієнтів. Насамперед підсаджували свою людину, яка розповідала "казки". Мовляв, утретє їду на заробітки через цю фірму і все прекрасно. Насправді людей відправляли за кордон без оформленого трудового договору, обіцяних умов, зарплати. На вимогу повернути кошти посередники відповідали, що треба зачекати. Нібито оформлення документів чи перемовини з роботодавцем затягнулися. Або прикривалися тим, що люди, не розібравшись, підписували тільки консультаційний договір і фірма більше не мала перед ними жодних зобов'язань.

Кілька клієнтів написали заяви в поліцію. Почалася перевірка. Слідчі припускають, що працівники агенції мали спільників за кордоном.

Державна ліцензія ні про що не говорить у цьому випадку. Людям потрібно уважно читати договір і проконсультуватися з юристом, каже адвокат Сергій Старенький, 46 ­років.

— У договорі має бути чітко прописано — фірма надає консультації і допомагає зі збором документів чи працевлаштовує. Якщо останнє, то вимагати гарантій. Проговорити, якими вони будуть — у разі порушення умов вам повернуть кошти чи запропонують інший варіант роботи, — розповідає адвокат. — Коли ж людині не відкривають робочу візу, а відправляють перший час працювати за туристичною — це у 90 відсотках шахрайство.

Зараз ви читаєте новину «"Відправляли за кордон без трудового договору й зарплати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі