четвер, 05 червня 2008 07:13

В уманському пологовому будинку попекли немовлят

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Валентина Король з райцентру Умань Черкаської області увімкнула на ніч кварцову лампу. Запевняє, що у лікарні її не інструктували
Валентина Король з райцентру Умань Черкаської області увімкнула на ніч кварцову лампу. Запевняє, що у лікарні її не інструктували

— У роддомі кажуть, що я сама винна, бо увімкнула лампу, — бідкається 36-річна Валентина Король з райцентру Умань Черкаської області. — Звідки я могла знати, що вона кварцова. Ніяких підписів не було, ніхто нічого не казав.

12 травня жінка народила сина Данила — першу спільну дитину з чоловіком Сергієм, 25 років. Від першого шлюбу має 15-річного сина Іллю. Із Валентиною в палаті лежала Ольга Богданець, яка народила доньку Вероніку.

— Я нагодувала сина, хотіла увімкнути ночника, — згадує Валентина. — Поряд з нашим ліжком стояв такий, що яскраво горів. Увімкнула ту лампу, яка стояла біля малих. Лягла спати. Зранку прокинулася від того, що стало жарко.

Виявилося, що жінка увімкнула кварцову лампу.

— Вона світила незвичним голубуватим світлом, — згадує Валентина. — Думала, що це лампа денного світла. Ніяких інструкцій не було.

Кварцове світло має антибактерицидні властивості. Його використовують для дезінфекції приміщень. Лампи встановлюють в операційних та кабінетах, де роблять лікувальні процедури. Якщо ставлять у палатах, то доступ забезпечують лише медперсоналу. Порожнє приміщення кварцують протягом 30 хв., після цього провітрюють.

— Зранку у сина личко почервоніло. Дитина була якась занадто збуджена, постійно крутилась і плакала, — розповідає Валентина.

Почервоніння у доньки помітила й Ольга Богданець. Наступної ночі дітей відвезли до обласної лікарні. У немовлят обпечені обличчя, ступні, тулуб, кисті рук. Діти отримали больовий шок. У лікарні пробули більше тижня.

Вероніка — перша дитина 24-річного Назара й 20-річної Ольги Богданець. Подружжя побралося торік у жовтні. Живуть у трикімнатній квартирі. Жінка навчається в Уманському педагогічному університеті на вчителя молодших класів, чоловік ремонтує квартири.

— Не розумію, як медперсонал може звинувачувати матір дитини. Адже вони нас не проінструктували. Ніхто не пояснив, що це лампа кварцова і її вмикати не можна. Уночі медсестра заходила. Хіба вона не побачила, що горить кварцова лампа, а не звичайний нічник? — дивується Ольга. — Я вважаю винним персонал.

В обласній лікарні підтвердили, що діти потрапили з опіками.

— Це рідкісний випадок, — каже завідувачка відділення новонароджених та недоношених дітей обласної лікарні Ірина Бойченко, 44 роки. — Кварц не вплинув на зір, діти себе самі захистили, бо закрили оченята. Постраждали шкіра й нирки, в крові були згущення. Медики спрацювали оперативно на всіх етапах, інакше в дітей розвинулася б ниркова недостатність. А так вони за 8 днів поїхали додому, стан задовільний.

Головний лікар уманського пологового будинку Борис Кримковський у ситуації звинувачує породіль.

— Наші пацієнти завжди інформуються про внутрішній розпорядок та правила перебування у відділенні. Про це роблять відповідні записи в їхню історію хвороби під особистий підпис. Медперсонал проводить інструктаж про правила експлуатації приміщень. Породілля, яка увімкнула лампу, зізналася, що зробила це без дозволу, хоча й була проінструктована.

Зараз ви читаєте новину «В уманському пологовому будинку попекли немовлят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі