вівторок, 21 жовтня 2008 07:07

Учитель фізкультури помер перед уроком

Автор: фото з домашнього архіву Мельників
  Юрій Мельник на шкільних змаганнях з багатоборства 20 років тому
Юрій Мельник на шкільних змаганнях з багатоборства 20 років тому

14 жовтня в райцентрі Христинівка Черкаської області помер учитель фізкультури Юрій Мельник, 66 років.

Розгортав пісок для восьмикласників, які мали стрибати в довжину. Упав. Лікарі констатували зупинку серця.

— Класний був учитель, — згадує Аліна Шевчик, 15 років. — Умів і посміятися, і посварити. Але довго сердитися не міг. Юрій Терентійович мав власний журнал, де записував нормативи. Якось ми виправили оцінки на кращі. Він сварив. Казав, що перескладатимемо нормативи. Потім уже не злився, сміявся з нас. Наступного року хотів звозити нас на Південний Буг.

— У нашій школі працював з 1984 року, — згадує заступник директора з навчально-виховної роботи Людмила Віхарєва. — Спеціаліст вищої категорії. Знав підхід до дітей, умів зацікавити. Організовував кроси, туристичні поїздки, змагання, які називав малими Олімпійськими іграми. Возив дітей до моря, в Карпати, до Південного Бугу, організовував подорожі велосипедами Христинівщиною. Учительському колективу завжди розповідав цікаві анекдоти чи історії.

Нещодавно в школі влаштовували тиждень математики. Школярі складали портрети вчителів із геометричних фігур. У портреті, який склали восьмикласники, упізнали Мельника.

Юрій Терентійович жив із дружиною Валентиною Василівною у приватному будинку по вул. Маяковського.

— Немає вже чоловіка, — плаче Валентина Мельник, 65 років. Жінка працює вчителем математики. — Ми ж із ним прожили 46 років душа в душу. Слова поганого від нього не чула. Знали одне одного зі шкільної лавки, я чекала його з армії, три роки до весілля зустрічалися.

У будинку Мельників висить багато картин. Переважно осінні пейзажі.

Ми посеред цвинтаря ночували

— Юра дуже любив природу, — веде далі дружина. — Ми багато подорожували, найчастіше їздили на Буг на 5–10 днів. Особливо любив рибалку. Дві неділі тому привіз двох коропів по півтора кіло.

До кімнати заходить 63-річний Петро Мельник, брат Юрія. Він приїхав із Запоріжжя. Каже, що у батьків їх було четверо: дві доньки й два сини. Старша сестра Зоя померла, молодша Світлана живе на Луганщині.

— Ми ще дітьми рибалили. У школу ще не ходили, а з вудками по рибу вже бігали. Бувало, відрами додому улов носили.

— Із Юрою ми весь Крим об"їхали кілька разів, — до розмови долучається 63-річний сусід Анатолій Паламарчук. — Колись їхали узбережжям. Ніч була темна. З"їхали на обочину, вирішили заночувати, розбили палатки. Зранку прокидаємоcя, а ми посеред цвинтаря ночували. Дружили з дитинства. Жили недалечко. Майже всі відпустки, свята проводили разом. Усе життя займався спортом. Найбільше любив гандбол. У вівторок увечері планував прийти до мене за яблуками. Він їх смачно квасив.

У Мельника залишилося двоє дорослих дітей та четверо онуків.

Зараз ви читаєте новину «Учитель фізкультури помер перед уроком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі