пʼятниця, 07 червня 2019 07:55

Убивцю дитини в Переяславі можуть не покарати

5-річного Кирила Тлявова похоронили 5 червня у Переяславі-Хмельницькому на Київщині. Він помер у лікарні від поранення голови. 31 травня дитину підстрелили місцеві поліцейські 42-річний Володимир Петровець та Іван Приходько, 31 рік.

Вони у неробочий час стріляли по банках у дворі Петровця. Святкували останній дзвоник своїх дітей. Кирило з товаришами гуляв на асфальтованому майданчику неподалік своєї.

Вулиця Героїв Дніпра — на околиці Переяслава. Тут лише приватні будинки. З боку дороги на подвір'ї Тлявових немає огорожі. Будинок великий, недавно відремонтований. Має два входи. Тут живуть Ігор і Тетяна Тлявови. Мають ще сина 8-річного Дениса.

В обід 5 червня до обійстя з'їжджаються машини. Люди несуть квіти та вінки. Посеред двору величезна калюжа після нічного дощу.

— Кірюша сидів і Дєніс рядом. Я катався на велосипеді, — розповідає 8-річний Денис, товариш хлопчика, який був свідком пострілу. Поговорити із дитиною дозволяє його заплакана баба Наталія. — Нас четверо було. Почули якийсь хлопок, як пітардою. Я побачив, шо Кіріл потіряв сознаніє і почав істікать кров'ю. Зразу поїхав до його мами. Тьотя Таня із дядьой Кольой (брат Тетяни Тлявової. — ГПУ) прибігли сюди.

Коли виносять труну, баба Кирила непритомніє. Родичі колють їй заспокійливе, викликають "швидку".

— Ми взнали по тєлєвізору, а тоді вже ж побачили, шо то наші, — говорить 70-річна Лідія Савчук, тітка Тетяни Тлявової. Присіла в машині неподалік двору. — Він такий хороший був, любив виступати в садіку на концертах.

— Дитина хороша була, вони обоє хлопців спокійні, — каже Наталія Гора, 59 років. — Таня, моя плємянниця, золота людина. А Ігор — вопше. Не могли нарадуватися тою дитиною.

— І тих жалко. Там також діти, — додає Лідія Петрівна про поліцейських. За інформацією у ЗМІ, у Приходька двоє малих дітей. У Петровця — троє. — Мені думається, що стріляла дитина. Діти там були. Батьки тепер їх покривають.

— Де стікло бите — це мішень. Вони цілилися у пляшки, — показує 60-річний Віктор Чорненький. Сусід Тлявових веде на пагорб навпроти дому Петровця. Тут валяється зелене бите скло від пляшок. До місця, де гралися діти, не більш як 200 м.

— На пагорбі поставили пляшки. По верху цього бугра, до місця, де лежав Кирилко, пряма лінія, — каже.

Цегляна двоповерхівка з арками належить колишній дружині 42-річного Володимира Петровця. Тут ніхто не живе, каже Віктор. Приїжджають, як на дачу.

— Це все безнаказаність, — продовжує Віктор Миколайович. — Кажуть люди, що вони були п'яні, нічого не соображали. І ніхто ж не знає, чи покарають. Уже є разговори, що зброю не можуть знайти. Хоча вночі тут було багато поліції і ці із ДБР (державного бюро розслідувань. — ГПУ) приїхали. Усе повилучали — гільзи були біля хати. Але знаряддя вбивства не виявили.

На місці вбивства Кирила — іграшки і квіти. Місцеві кажуть, діти тут граються постійно.

4 червня Голосіївський суд Києва обом поліцейським дав 60 діб арешту. Їх підо­зрюють в умисному вбивстві.

Іван Приходько п'ять років працював у Державній автоінспекції. 2015-го перевівся у патрульну поліцію в Києві. Не пройшов переатестацію. Але поновився рішенням Окружного адміністративного суду Києва. З березня 2018 року працює у водній поліції.

Навесні 2019-го Приходька серед вулиці вдарив ножем у живіт 53-річний переяславець. Була внутрішньочеревна кровотеча, пошкоджена міжреберна артерія.

Володимир Петровець останній рік працював у відділі поліцейського реагування Переяслава. За освітою — водій-пасічник. Починав також даішником. Після переатестації 2015 року теж був звільнений і поновився.

На суді обоє відмовилися давати свідчення та проходити огляд на наявність слідів пороху.

— Знайдені гільзи калібру 5,6 міліметра, — каже 44-річний Роман Труба, очільник Державного бюро розслідувань. — Проведено три слідчі експерименти, допитано свідків, призначено експертизи. Сподіваюся, справа піде в суд через шість місяців.

На момент пострілу поруч із поліцейськими перебував ще один чоловік і 16-річний син Петровця. Вони фігурують як свідки.

У діях поліцейських є ознаки двох злочинів — убивства з необережності та хуліганства.

— Якщо буде така кваліфікація, то максимальний термін покарання — 12 років тюрми, — говорить юрист-кримінолог Анна Маляр, 40 років. — Але це попередня оцінка. Слідство можливо встановить інші факти. Невідомо, хто із них поцілив у дитину. Якщо обидва брали зброю, нічого не пам'ятають і не знайдуться свідки — слідчі можуть не встановити винного.

Найгучніші скандали, в які потрапила поліція

Із 2016 року поліція потрапила в кілька скандалів.

4 грудня 2016-го в селі Княжичі поблизу Києва під час нічної перестрілки між підрозділами загинули п'ятеро поліцейських. Група оперативників ховалася в будинку — чекала грабіжників. У домі спрацювала сигналізація. Туди приїхав екіпаж поліції охорони. Вони затримали оперативників. Визволяти "своїх" нагрянув спецпідрозділ "КОРД". Виникла перестрілка. Розслідування досі триває.

7 лютого 2016 року патрульний поліцейський Сергій Олійник під час переслідування легковика БМВ застрелив пасажира 17-річного Михайла Медведєва. Поліцейського звинуватили в перевищенні службових повноважень. Суд триває. Олійник повернувся на роботу в квітні 2017-го.

24 серпня 2016 року поліцейські вбили таксиста 32-річного Олександра Цукермана. У селищі Криве Озеро Миколаївської області патруль приїхав на виклик дружини Цукермана. Той влаштував п'яний дебош. Утихомирювали його гумовими кийками, вистрелили із травматичного пістолета чотири рази. Підозрюють поліцейського Дениса Ляхвацького.

Зараз ви читаєте новину «Убивцю дитини в Переяславі можуть не покарати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі