середа, 16 квітня 2008 07:08

У хаті Лариси Яременко стоїть вантажівка

Місяць у будинку N24 по вул. Моріса Тореза Червоногвардійського району міста Макіївка Донецької області стоїть вантажівка. Стеля хати опирається на кабіну. Якщо машину забрати, дах упаде.

Будинок N24 — на двох господарів. В одній частині живуть Архипови, у другій — Яременки. 15 березня вантажівка в"їхала в перегородку між квартирами, зламавши дерев"яний паркан.

— Ми саме дивилися шоу "Две звезды", — згадує 47-річний Василь Яременко. Чоловік говорить російською. — О 20.10 була рекламна пауза. Я вийшов до іншої кімнати: хотів підбити плінтуси, саме ремонт робимо. Зверху побачив шматок шпалер, які вдень обривала донька. Став на драбину-стремянку, потягнувся. Дочки не було, дружина сиділа на кухні. Раптом як бабахне. Мене відкинуло в коридор. Думав, що це вибух. Піднялася хмара пилюки, вмить настала пітьма.

Вантажівка в"їхала в будинок за кілька кроків від драбини.

— Коли пилюка спала, побачив кабіну з водієм, — продовжує чоловік. — "Ти живий?" — питаю. — "Живий". Кермо влізло у водійське сидіння. Чоловік не постраждав — його відкинуло вбік. Спочатку я не помітив, що на землі лежить жінка. Її викинуло через лобове скло. Від обох несло спиртним. Їх відвезли до лікарні.

У навколишніх будинках зникло світло, бо вантажівка збила електричний стовп.

У квартирі Яременків — шість приміщень загальною площею 69 кв. м: три кімнати, кухня, веранда й ванна. Нині на стінах і фундаменті — тріщини, на підлозі — купи уламків. Стелю підпирають дерев"яні стовпи.

— Мешкаємо тут із 1959-го, — каже Лариса Яременко, 46 років. Жінка працює директором школи N24. — У кімнаті, де вантажівка, жив мій батько. Ми поспішали зробити ремонт до його повернення. Перед аварією він поїхав до Придністров"я. Досі йому нічого не казали, боїмося за хворе серце. Батькові — 77 років.

Подружжя та їхня донька-школярка перебралися до літньої кухні, а речі перенесли до гаража. Матері чоловіка дали притулок родичі, батько дружини поки що не повернувся із Придністров"я. До сусідів Яременки заходять через півтораметрову дірку у стіні.

— Два роки тому тут жили бомжі, — Лариса переступає через шматки гіпсокартону. — Старі господарі померли, а рідня влаштувала притон. Зняли підлогу, пропили рейки, викопали яму. У ванні голубів тримали. Архипови жили в іншій хаті на цій же вулиці. Потім їх будинок згорів, тому місцева влада дала їм цей. Вони наводили лад, міняли підлогу, обшивали стелю.

До кімнати заходить господар, 40-річний Олександр Архипов.

— Я був посеред хати, а дочка Настя — у цій кімнаті, — каже чоловік. — Вона сильно закричала, бо на неї посипався гіпсокартон. Спочатку не зрозуміли, що сталося. Машину побачили, коли вибігли на вулицю.

Олександр Архипов працює на м"ясокомбінаті. Із дружиною Лілією виховують сина та доньку. 17-річна Анастасія досі не отямилася після пригоди. Три роки тому, під час пожежі, вона бачила, як брат провалився крізь палаючий дах. Цього разу на її очах стіни "поїхали", піднявся і опустився дах.

Хата змістилася майже на метр

Зі сторони Архипових хата змістилася майже на метр.

— Водій нам допомагає, — зітхає Лариса Яременко. — А заступник мера відрізав: "Приватна машина — приватні проблеми". Єдина допомога мерії — склали акт, за яким нарахували 463 тисячі гривень збитків. Але насправді їх більше, на півмільйона. Будівельний експерт сказав, що простіше залити новий фундамент, а старий будинок розібрати.

Власник вантажівки — Олександр Карпов. Їхала вона порожньою. Машиною керував 27-річний Олександр Черніков за дорученням. У Макіївці кажуть, що вантажівка працює на місцевому підприємстві "Єврофасад".

— Збитки відшкодуємо, — запевняє Черніков. — Частину — страхова компанія, частину — я як винуватець. Із потерпілими ми домовилися. Архипових я тимчасово переселив, Яременки самі обходяться. Уклали угоду, згідно з якою до 1 вересня цього року родини отримають нове житло.

Зараз ви читаєте новину «У хаті Лариси Яременко стоїть вантажівка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі