пʼятниця, 09 серпня 2019 07:50

"Тут буде пустеля"

Титановий кар'єр будують у лісі біля села Тарасівка Володарського району на Київщині. Родовище пролягатиме і між сусідніми селами Логвин, Михайлівка й ­Тадіївка та Щербаками й Фастівкою Білоцерківського району. Мешканці цих сіл виступають проти будівництва. Видобування шкодитиме екології й виснажить річку Рось, кажуть. У знак протесту ­хочуть перекрити трасу Київ — ­Одеса.

— Перед виборами розклеїли об'яви про будівництво кар'єру. Під шумок. Думали, люди не помітять. За 20 діб Міністерство екології надало би підприємству дозвіл на видобування руди, — каже сільський голова Тадіївки Анатолій Тищенко, 59 років. — Голова села Логвин Валентина Якуненко розповіла про все селянам, провела збори. На них прийшло більше людей, ніж на вибори до Верховної Ради.

— Кажу дружині, може, не будемо робити ремонт? Тут буде пустеля. Дім ми тоді не продамо. Куди нам діватися? — говорить Анатолій Іванович. — А людям, які тримають худобу, що робити? Стоятимемо до останнього. Товариство, що планує будувати кар'єр, розташоване в Києві. Власник — у Запоріжжі. Засновник — у Центральній Америці. Звичайно ж, йому там до нашого здоров'я немає ніякого діла.

Площа майбутнього родовища — 10,18 кв. км. Гірничий комбінат займе 1015 га землі. Його будує київська фірма "Рутил-Ільментова компанія". — Подібні шахти викидають велику кількість пилу. Там використовують "крокуючий" 400-тонний екскаватор. У радіусі 50 кілометрів на рік осідає понад 20 сантиметрів пилу. Для видобутку тонни руди потрібно 12 тонн води, — каже Вадим Харута, 38 років, депутат Фурсівської об'єднаної територіальної громади. — Воду планують брати з річки Рось. У технологічному процесі застосовують сірчану кислоту. Є ризик знищення річки та екології регіону.

Заяви селян про вирубку лісів на місці зведення кар'єру на підприємстві називають неправдивими.

— Підприємство не впливатиме на екологію краю, — говорять власники родовища. — Не використовуватимуться хімічні речовини. Єдине джерело викидів — двигуни кар'єрної техніки. Їхня шкода подібна до автомобільного руху на міжселищній дорозі. Для роботи кар'єру дійсно необхідна вода. Але за планом підприємство використовуватиме її в замкнутому циклі. Для цього зведемо спеціальне водосховище. Скидів стічних вод у річку не буде.

У Міністерстві екології обіцяють після 15 серпня опублікувати оцінку впливу на довкілля від майбутнього кар'єру.

Зараз ви читаєте новину «"Тут буде пустеля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі