пʼятниця, 31 березня 2017 05:30

Треба було не повідомляти про смерть убивці

Колишнього депутата російської Держ­думи 45-річного Дениса Вороненкова вбили біля столичного готелю "Прем'єр Палац" 23 березня. Йшов у супроводі охоронця — працівника військової розвідки. Дорогою їх наздогнав 28-річний Павло Паршов. Наблизився зі спини впритул і почав стріляти.

Одна куля влучила Вороненкову в шию, дві — в обличчя, ще одна — в живіт. Помер на місці. Кілер поранив охоронця. Той двічі вистрелив у відповідь. За кілька годин Паршов помер у столичній лікарні №17.

Він народився у Севастополі. Мешкав у Дніпрі. Був агентом російських спецслужб. У лютому 2015-го його відправили в Україну. Мав завдання влаштуватися до Національної гвардії. Прослужив майже 14 місяців, у боях участі не брав. Був звільнений торік у серпні. Очікував команди на здійснення терористичних актів і диверсій.

24 березня в мережі з'явилося відео вбивства Вороненкова.

— Тактика кілера побудована на нахабності та швидких діях. Перший постріл — у шию. Думаю, саме він став смертельним, — говорить 60-річний Сергій Шабовта, голова громадської організації "Всеукраїнська асоціація операторів ринку безпеки".

— Охоронець депутата був не готовий до такого розвитку подій. Доки зреагував, отримав кулю в грудну клітку. Його врятував бронежилет. Убивця мав високий рівень психологічної підготовки. Видно, що прораховано виконував свою роботу: двічі стріляє у жертву, потім — в охоронця, тоді — знову в жертву. Якби був дилетантом, то вистрелив би раз і тікав. Мав шанси вижити. Навряд чи на чоловіка з пістолетом кинулися б люди з натовпу, щоб затримати.

Перед пострілом Вороненков зупиняється. Повертається до ­вбивці. Схоже, той йому щось сказав.

— Може бути кілька варіантів. Так нападник міг ідентифікувати жертву. Приміром, запитав, чи він дійсно Вороненков. Після ствердної відповіді вистрелив. Хоча, скоріше за все, убивця добре вивчив обличчя ­жертви. Інший варіант — міг виказати йому особистий гнів або ж передати послання від замовника. Ці слова чув охоронець, і вони відомі слідству.

Дениса Вороненкова вбили з пістолета ТТ.

— Немає певного еталона щодо зброї для найманого вбивці. Він працює з тим, що є.

Кілер був у світлому спортивному костюмі, взутий у червоні кросівки.

— Всім кинулися в око червоні кросівки. Ця яскрава деталь мала ­зіграти на руку вбивці. При описі кілера ніхто б не звернув увагу на обличчя, всі запам'ятали б червоне взуття.

На відео видно — після поранення Паршов був живий. Його забрали до лікарні. За кілька годин повідомили, що помер.

— Треба було зберегти інтригу. Не повідомляти про його смерть, потягнути час. Казати, що він живий, у важкому стані. Така провокація зіграла б на користь слідству і, можливо, допомогла б вийти на замовника, — говорить Сергій Шабовта.

Зараз ви читаєте новину «Треба було не повідомляти про смерть убивці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі