понеділок, 10 липня 2006 19:13

Татари побилися з торговцями через кістки ханів

8 липня вранці на Центральному ринку в Бахчисараї торговці побилися з кримськими татарами, які влаштували біля ринку пікет. Татари вимагають, щоб ринок закрили, бо на його території начебто лежать кістки кримських ханів.

— Там справді колись був дюрбе, ханський мавзолей, — розповів "ГПУ" 55-річний Валерій Борисов, архітектор історико-культурного заповідника Бахчисарая. — Меджліс вимагає, щоб ринок закрили, а земля стала частиною історико-культурного комплексу.

— Сьомого липня вночі півсотні татар прийшли на ринок, заварили ворота, а лотки полили олією, — говорить директор Центрального ринку 46-річний Володимир Мєдвєдєв. — Уранці торговці намагалися відкрити ринок, щоб пройти на робочі місця, на них напали з арматуринами. Одному поламали руку, другому — сухожилля, а третьому щелепу. Їм допомагала місцева міліція. Її начальник Шевкет Куртимінов теж татарин.

Натомість меджлісівці стверджують, що це був мирний пікет, у якому взяли участь здебільшого жінки, діти та старі люди. Серед них також є травмовані.

— Ми стояли перед входом до ринку, раптом приїхало два мікроавтобуси з "бритоголовими". На нас напали. Депутата Бахчисарайської районної ради 42-річного Ібрагіма Рефіка ударили по голові залізним предметом. Він у лікарні з черепно-мозковою травмою, — розповідає "ГПУ" 42-річний Ахтим Чейгоз, голова регіонального Меджлісу Бахчисарая. — Якщо в найближчі дні ринок не закриють назавжди, ми почнемо загальнокримський пікет.

Міська влада закрила ринок на три дні. На знак протесту торговці перекрили дорогу в місто з боку Симферополя.

Бахчисарай — це колишня столиця Кримського ханства. Палац його правителів, заснований 1532 року, нині є одним із найпопулярніших у Криму туристичних об"єктів.

Зараз ви читаєте новину «Татари побилися з торговцями через кістки ханів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі