четвер, 02 вересня 2010 04:40

"Такого смороду і стільки загиблої риби ще не було"

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Дохла риба лежить на березі річки Буша в однойменному селі Ямпільського району Вінницької області. Напередодні запрацював місцевий цукрозавод
Дохла риба лежить на березі річки Буша в однойменному селі Ямпільського району Вінницької області. Напередодні запрацював місцевий цукрозавод

29 серпня у річці Буша, що в однойменному селі Ямпільського району Вінниччини, пожовтіла вода.

— Бачу, вже не така, як була. Тоді стала зовсім жовтою. А далі і риба попливла пузом доверху, — розповідає місцевий Віктор Стигар, 60 років. — Я живу прямо над річкою, часто ловлю рибу. Бачу, що тут робиться.

Віктор Михайлович зазначає, щороку перед запуском тамтешнього "Моївського цукрозаводу" таке трапляється:

— Він же стоїть вище по річці. Там миють труби якоюсь хімічною гидотою і все у річку зливають. Але цього року явно переборщили.

З цим погоджується 47-річна Тетяна Підвурська, секретар Бушанської сільради:

— Таке у нас уперше. Такого смороду і стільки загиблої риби ще не було. Як тільки пускають сахзавод, у нас річка стає сама не своя. Постійно жомом смердить. Значить, попадає щось із того заводу.

Головний інженер підприємства "Моївський цукор" Ігор Молодецький, 46 років, упевнений, що це неможливо:

— У нас є очисні споруди. Нічого у річку не може попасти.

Селяни обурюються, що таке скидають у воду у заповідній зоні. Територія Буші відноситься до історико-культурного заповідника. Рибалки не мають змоги ловити рибу. Також призупинили качати воду з однієї зі свердловин до водогону.

— У нас дві свердловини. В одну вода з річки трохи попадає. Тому тимчасово насос не працює. Доки вода не очиститься, — продовжує Віктор Михайлович. — І скотину не можемо у річці напоїти. Дуже погано через таку біду.

До села приїжджали працівники ветслужби на санепідемстанції. Брали на аналізи воду та рибу. Результатів поки що немає.

Зараз ви читаєте новину «"Такого смороду і стільки загиблої риби ще не було"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі