середа, 18 серпня 2010 07:50

Студент погрожував підірвати маршрутки

Автор: фото надане прес-центром Служби безпеки України
  Кімната, де виготовляв вибухівку студент із міста Пирятин Полтавської області. Компоненти лежать окремо
Кімната, де виготовляв вибухівку студент із міста Пирятин Полтавської області. Компоненти лежать окремо

17-річний студент-хімік з міста Пирятин на Полтавщині знайшов в інтернеті схему виготовлення вибухового пристрою. Удома його зібрав. У ніч на 8 серпня подзвонив черговим Головного управління Служби безпеки України, погрожував влаштувати вибух.

— Спочатку хотів більше півтора мільйона доларів, — розповідає Лада Сафонова із прес-центру СБУ. — Серед наших фахівців є переговорники. Почали торгуватися, аби втримати хлопця на лінії подовше. Зійшлися на 600 тисячах доларів, домовилися про передачу.

Гроші вирішили передати на трасі Київ — Харків поблизу Пирятина. Юнак приїхав на легковику. Бійці спецпідрозділу "Альфа", працівники обласного СБУ та Пирятинського райвідділу міліції його схопили.

— Він утікав кукурудзяним полем, — кажуть в обласному управлінні СБУ. — Довелося наздоганяти. Машина стрибала, пробили колесо.

Студента спіймали. Згодом затримали і трьох його спільників. Усі місцеві, безробітні. Найстаршому — 29 років.

Йому призначать психіатричну експертизу

— Він так упевнено погрожував, бо вибухівка дійсно була, — розповідають в СБУ. — Вибухи планували влаштувати у парку відпочинку біля станції метро та поруч будівлі, пов"язаної з правоохоронними органами на Харківському масиві. Погрожували підірвати маршрутки.

Удома у студента вилучили речовину, вибух від якої такий самий, як від 4 кг тротилу. Ще 100 кг сірчаної кислоти у каністрах та інші реактиви. Деякі вибухові пристрої були зібрані, складові лежали окремо.

— Вони аматори, могли собі повідривати руки й ноги, — говорить Сафонова. — По дорозі до Києва у таку спеку вибухівка могла здетонувати.

Зараз усі четверо — в ізоляторі. Їм загрожує до семи років в"язниці.

— 17-річний студент — найактивніший і найрозумніший з них, — кажуть правоохоронці. — Йому призначать психіатричну експертизу, бо його дії важко пояснити.

Зараз ви читаєте новину «Студент погрожував підірвати маршрутки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі