вівторок, 30 жовтня 2012 05:15

Столичні лікарі залишили пацієнта на лавці

Автор: фото: Володимир Хом’як
  Василь Малюк став безхатченком 1994 року, після смерті дружини. Її дочка продала дім, чоловік опинився на вулиці
Василь Малюк став безхатченком 1994 року, після смерті дружини. Її дочка продала дім, чоловік опинився на вулиці

У Броварську районну лікарню під Києвом госпіталізували безхатченка Василя Малюка, 73 роки. Він лежав у столичній лікарні №4. 22 жовтня звідти на "швидкій" його привезли у Бровари й посадили на лавці біля житлового будинку №7 на вул. Сєдова. Чоловіка помітили мешканці сусіднього будинку й викликали місцевих медиків.

— Він сидів на лавці в памперсі та з двома яблуками в руках. Зараз лікується у відділенні гастроентерології. Обстеження виявило цироз печінки та анемію, — говорить головний лікар Броварської центральної лікарні Валентин Багнюк, 50 років.

Медики звернулися до місцевого центру соціального захисту з проханням знайти місце для Василя Малюка.

— Хай вирішують, куди його дівати. У нас же він вічно бути не може. До київської лікарні не дзвонили. У нас самих такі ж проблеми. Тільки зима — одразу всі бомжі до нас біжать. Або впаде на вулиці, хтось побачить і що робити? Дзвонять у "скору". Мусимо приймати. Їм у нас добре — нагодовані, в теплі постійно, — пояснює Валентин Віталійович.

На п'ятому поверсі перед палатою №7, де лежить Василь Малюк, зустрічає лікар Рурій Гученко, 56 років. Тримає теку з історією хвороби.

— Ось список ліків, які йому дають: геосорбілат, цитриазолін, гітаксон і так далі. Це все для шлунка й печінки, — перегортає сторінки. — Зробили УЗД брюшної полості. Печінка збільшена на 3 сантиметри. Жовч повишеної екогеності. Із нирками все нормально.

— Такі хвороби виникають через неправильне харчування, — продовжує лікар Гученко. — Їв зіпсовану їжу. Може, випивав. Через те, що не їв м'яса, має понижений гемоглобін у крові. Лікуємо його за гроші лікарні. Препарати нам виділяють, але ж недостатньо і не всі, що треба. Якби ви попали до нас, довелося б самим все купувати.

У палаті з обох боків біля стін стоять по два ліжка. Усі зайняті. Справа біля вікна місце Василя Малюка. На столі — два яблука, які йому лишили київські лікарі. Чоловік сидить, опустивши голову. Одягнений у темний светр і спортивні штани. У футболку біля шиї заправлений білий рушник. У лівій руці катетер.

— Мене зранку збудили і вивели на двір. Посадили в машину і поїхали. Висадили десь на вулиці. Я сів на лавку. Сказали ждати, скоро будуть. Ждав, а нікого нема. Почав плакати. Люди з будинку почали на мене дивитися. Одна жінка підійшла, спитала, звідки я, — тихо, ледь розбірливо говорить чоловік.

Каже, якби не перехожі, то помер би на вулиці.

— Собаки вили, і я разом з ними. Як до мене підійшли, розказав, що з Києва. Потім приїхала "скора", і мене забрали сюди.

Василь Малюк потрапив у київську лікарню №4, що на вул. Солом'янська, 17, близько двох тижнів тому. Тоді його теж помітили перехожі. Лежав на тротуарі, на одній зі столичних вулиць.

— На мене дизентерія напала, почав упісюватися, впав на вулиці, — згадує Василь Сергійович. — Київським докторам надоїв. Через те вивезли. Раніше я жив у Святошинському районі, шоферував. А тоді все пішло на уклон. В 1994 годі жінка померла. Її дочка продала хату і мене вигнала. Маю ще двох своїх синів Сергія і Вітьку. Вони поїхали в Польщу на заробітки. Не знають, де я. Адрес мой — Совєцкій Союз. Не маю, де прицепитися. Люди добрі приносять їсти, церковники мене знають. У мене ноги болять. Мазь доктора дали. Бровари добре знаю, бо, як шоферував, то часто тут був. Пенсію не получаю — нема паспорта. В одного юриста я робив охранніком у Козині Обухівського району. Він мені документи виробив. Його мама в кульочок положила. А я сховав у кожух та й згубив.

У лікарні №4 підтвердили, що Василь Малюк у них лікувався.

— Він був у нас із 26 вересня. Минулого понеділка я прийшла на роботу, а його немає. Сам пішов. Ніхто його не вивозив. Як опинився в Броварах, поняття не маю, — запевняє завідувачка другого терапевтичного відділення Людмила Родіонова, 48 років.

Пояснює, що таких пацієнтів у лікарні багато. Приходять, щоб не мерзнути і не голодувати на вулиці.

Київська прокуратура доручила правоохоронцям з'ясувати, чи справді лікарі самовільно вивезли Василя Малюка в Бровари.

— Обласна прокуратура повідомила нас про цей факт. Ми доручили міліції Солом'янського району провести перевірку. Після цього будемо вживати заходів, — каже прес-секретар Солом'янської прокуратури Надія Максимець.

Зараз ви читаєте новину «Столичні лікарі залишили пацієнта на лавці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі