пʼятниця, 25 травня 2018 07:25

Сотні дітей потрапляють до лікарень

Автор: www.2day.kh.ua
  На подвір’ї біля харківської школи №3 на стільцях сидять учні, поряд метушаться лікарі ”швидкої” і вчителі. Дітям стало зле під час уроків. Скаржилися на слабкість та ускладнене дихання
На подвір’ї біля харківської школи №3 на стільцях сидять учні, поряд метушаться лікарі ”швидкої” і вчителі. Дітям стало зле під час уроків. Скаржилися на слабкість та ускладнене дихання

По обіді 22 травня в харківській школі №3 розпилили невідому речовину. Діти скаржилися на слабкість та ускладнене дихання. Навчання призупинили. 37 учнів госпіталізували, із них четверо — до реанімації. По допомогу до лікарів звернулася також одна викладачка.

— Вдруг начало печь в горле, было сложно дышать. Разболелась голова. Я закрыл нос футболкой. Учителя открывали окна. Никто не понимал, что происходит, — згадує шестикласник Ярослав Григоров, 12 років.

Сторонніх людей того дня в школі не було, стверджують у навчальному закладі.

— На входе есть охранник, он всех родителей знает в лицо, — каже директор 59-річна Валентина Косміна. — Під час навчального процесу двері в школу зачинені на замок, ніхто сторонній зайти не може. Газ розпилили на другому поверсі в чоловічому туалеті. Припускаємо, це зробив хтось із учнів. Постраждали діти п'ятих-шостих класів. Раніше подібного не траплялось.

У поліції відкрили кримінальне провадження за статтею "хуліганство".

— Хотіли зірвати заняття. Ця версія перевіряється, — говорить Оксана Калмикова з обласної поліції.

Із першого вересня всі школи Харкова охоронятимуть за рахунок міського бюджету — у зв'язку з отруєнням дітей. Про це заявив міський голова Геннадій Кернес, 58 років. Понад сто навчальних закладів до кінця року планують обладнати системами відеоспостереження.

21 травня навчальний процес призупинили в миколаївській школі №6.

Під час перерви там розпилили аерозоль із різким запахом. Учням п'ятих-восьмих класів стало зле. 380 школярів евакуювали з будівлі. 38 дітей потрапили до лікарні, двоє — у реанімацію.

— У дітей сльозились очі, нудило, було важко дихати. До школи відразу виїхали "швидкі", — говорить 49-річний Юрій Багрянцев, речник обласного управління охорони здоров'я. — Учнів оглянули й призначили лікування. Аналізи крові та сечі в них у межах норми.

Шкільні кабінети провітрили. Експерти зробили заміри повітря. Шкідливих речовин не виявили. Навчання поновили наступного дня.

Першими невідомою речовиною отруїлись учні школи №8 у Черкасах.

Дітям стало зле під час лінійки до Дня пам'яті й примирення 8 травня. Упродовж дня по допомогу до лікарів звернулися 94 дитини. Мали нудоту, запаморочення, головний біль. Медики направили аналізи потерпілих до Німеччини. Сподіваються, тамтешні фахівці допоможуть з'ясувати причину отруєння.

Того ж дня на лінійці в загальноосвітній школі №6 міста Новомосковськ на Дніпропетровщині на погане самопочуття поскаржилися 19 учнів. У них паморочилася голова. До лікарні забрали 13-річну дівчину, яка знепритомніла. Решті надали допомогу на місці.

Усього від отруєння невідомою речовиною в школах постраждали 188 учнів і п'ятеро дорослих.

— Випадки між собою подібні, — каже міністр освіти і науки 53-річна Лілія Гриневич. — Це свідчить, що є ідея, як зривати навчальний процес. Діти, котрі це роблять, не усвідомлюють шкоди, яку можуть завдати іншим.

— Новини зі шкіл приходять, як із лінії фронту. Діти сотнями потрапляють до лікарень і десятками — в реанімації, — говорить політолог 39-річний Кирило Сазонов.

— У випадковість не вірю. За рік жодного подібного епізоду, а тут відразу кілька поспіль. Вимальовується два варіанти. Перший: тотальне захоплення підлітків такою розвагою. Можливо, якийсь рух у соціальній мережі. Або новий рецепт скасування контрольної роботи. Другий варіант — диверсія. Чи ви досі вірите в те, що в терористів є моральні межі щодо жертв серед неповнолітніх?

Слід ввести посаду шкільного поліцейського

Посилити охорону в усіх закладах освіти рекомендує Міністерство освіти і науки. Також обмежити доступ на їхню територію незнайомцям.

— Угоди про охорону навчальних закладів районні держадміністрації мають укладати з комунальними фірмами після проведення тендеру. Поки ж батьківські комітети чи адміністрації шкіл підписують договори з приватними компаніями, — каже Роман Бондаренко, 43 роки, юрист громадської організації "Батьки СОС". — У школах і дитсадках варто встановити турнікети, камери відеоспостереження, тривожну кнопку сигналізації.

— У кожному навчальному закладі слід ввести посаду шкільного поліцейського. Ця практика поширена в Сполучених Штатах Америки, — радить освітній експерт 55-річний Віктор Громовий. — Офіцер поліції постійно працює в школі. Слідкує за дотриманням законності на її території, веде профілактику з приводу правопорушень, стежить за дотриманням прав дітей. Американські шкільні поліцейські виступають і в ролі юридичних консультантів.

Зараз ви читаєте новину «Сотні дітей потрапляють до лікарень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі