середа, 28 грудня 2011 07:01

Сьомий місяць шестикласник не виходить із коми

Автор: Фото: Михайло ПЕРКОВ
  Хмельничанка Антоніна Бузна схилилася над сином Аміром у Хмельницькій міській дитячій лікарні. Медики не обіцяють одужання хлопчика
Хмельничанка Антоніна Бузна схилилася над сином Аміром у Хмельницькій міській дитячій лікарні. Медики не обіцяють одужання хлопчика

Понад півроку хмельничанка 31-річна Антоніна Бузна не була вдома. Живе у лікарні з непритомним сином Аміром, 11 років.

— Амірчику, синочку, — мати гладить хлопця по щоці, плаче. Сльози крапають йому на руку. — Просипайся. Всі тебе ждуть, прівєти передають, вітають тебе зі Святим Миколайчиком.

Життя школяра підтримує апарат штучного дихання. Лікарі одужання не гарантують.

— Стан стабільно важкий, — каже завідувач реанімаційного відділення міської дитячої лікарні. — У хлопчика важке ушкодження головного мозку, було порушення серцевої діяльності.

Амір вчиться у хмельницькій школі №20. У 1990-х поряд почали зводити шкільний спорткомплекс. 1993 року будівництво припинили, однак не законсервували і не обгородили. Туди є вільний доступ. За 20 м шкільний спортивний майданчик, за 40 м — футбольне поле. З цієї  недобудови 3 червня упав Амір Бузна.

— 18 років маємо ту проблему, — розповідає директор школи Єлизавета Худенко. — Вечорами тут збираються бомжі, наркомани, алкоголіки. Ми зверталися до управління освіти, міської влади. Виїжджали комісії. Кажуть: розбирати будівлю недоцільно. Ми  цю недобудову огороджували, але за кілька тижнів паркан крали.

У школі 643 учні. Із жовтня тут є охоронець.

— Я по кілька разів на день вигоню дітей із тої стройки, — говорить Олександр Ворожбит, 50 років. — Не помагає. А по вечорах там п'ють взрослі. Скільки разів викликав міліцію. То вони вже сюди й не їдуть.

— Ми раньше туда ходили. А після того, що сталося з Аміром, — не ходимо. Кажуть, у нього з-під ніг упав кірпіч — і він упав на бетонну плиту, — розказує учень 6-Б класу 11-річний Артур Гальміз.

У міському управлінні освіти запевняють, що за недобудований спорткомплекс відповідають не вони.

— Ця споруда ніде не стоїть на балансі, — каже 39-річний Олег Сирота.

— Управління капітального будівництва Хмельницького міськвиконкому замовило проект на перепрофілювання цієї недобудови у дитсадок, — розповідає заступник міського голови Іван Прокопець, 49 років. — Проект виготовили, але коштів на будівництво немає. У першому кварталі 2012 року навколо басейну встановлять паркан. Це зроблять освітяни власним коштом.

Амір Бузна впав із висоти 6 м. Прокуратура провела перевірку. Говорять, нещасний випадок.

— Таких об'єктів на Хмельниччині чимало, — розказує Євген Купцевич, начальник відділу управління Держгірпромнагляду. — Замовник мав би законсервувати недобудову. Там треба замурувати кілька входів, і все. Обгородити її не получиться, бо все поломлять і покрадуть. Тут небезпечно навіть для дорослого.

Амірові двічі на тиждень роблять масажі. Аби лікувати сина, батьки продали машину. Витратили 70 тис. грн. Більше грошей не мають.

— Мені врачі говорять, щоб я йшла додому. А я відказую: "Прокинеться Амірчик, разом і підемо".

Зараз ви читаєте новину «Сьомий місяць шестикласник не виходить із коми ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі