четвер, 03 вересня 2020 07:45

Шістсот тисяч українців вклали гроші у фінансову піраміду

Автор: B2B_SSU.GOV.UA
  Фінансова піраміда ”Бі2Бі Джевелрі” діяла в Україні майже рік. За цей час її організатори привласнили понад шість мільярдів гривень вкладників
Фінансова піраміда ”Бі2Бі Джевелрі” діяла в Україні майже рік. За цей час її організатори привласнили понад шість мільярдів гривень вкладників

Служба безпеки України викрили фінансову піраміду, замасковану під ювелірну компанію "Бі2Бі Джевелрі". Понад 600 тис. українців вклали в неї $250 млн — 6,7 млрд грн.

Людям пропонували заробляти гроші кількома способами. Перший — купити ювелірні вироби із золота чи срібла. На них було два цінники — за ­скільки купуєте прикрасу і сума, яку вам повернуть протягом року. Це повна вартість товару плюс 4%.

Другий спосіб — ­придбати сертифікат від 1 до 27 тис. грн. На них більші відсотки — до 8 щотижня. Третій спосіб заробітку — привести друзів, які вкладуть гроші. За них пропонували додаткові бонуси.

Схема з'явилася влітку ­2018-го. За пів року в різних регіонах України відкрилася мережа ювелірних магазинів. Після оголошення карантину більшість закрилися. Виплати припинили, нібито тимчасово.

— Я повелася на аферу, коли вона доживала останні дні, — каже 41-річна Олена Комарницька із Житомира. — Підбили друзі. Мовляв, дармові гроші будуть капати. Вирішила вкласти так, щоб не шкода втратити — купила подарунковий сертифікат за тисячу гривень. Щотижня мені на рахунок падали 80 гривень. Коли вирішила їх забрати, сказали: "Вибачте, карантин". А потім і нарахування припинились. Я махнула рукою.

У деяких моїх знайомих складніша ситуація, — додає. — Одна купила три сертифікати за більш як 80 тисяч гривень. Хотіла забезпечити доньці-п'ятикласниці майбутнє. Вмовила й чоловіка. Він до останнього противився, але потім 20 тисяч вклав. Прогоріли обоє. Ще одна знайома взяла 30 тисяч кредиту, аби купити сертифікатів. Тепер побивається. В сім'ї — скандали. Бо гроші банку треба повертати.

Є вкладники, які встигли забрати свої гроші.

— Я — пенсіонерка, грошей постоянно не хватає. Потрішки відкладала на чорний день. Потім почула, що можна легко заробити. Віднесла все, що мала, в ювелірний магазин — є в нашому містечку. Купила на ті гроші сертифікат. І була дуже довольна. Кожен місяць отримувала зверху, як півтори пенсії — до трьох тисяч гривень, — розповідає Любов Олексіївна із Тростянця на Віннич­чині, прізвище просить не вказувати. — Посовітувала й сусідці такий заробіток. Вона скритна, не призналася, скільки вклала. Але хвалилася, що забрала зверху 20 тисяч. Ще одна знайома замінила в хаті меблі, перекрила дах, зробила ремонт. А її племінник купив мікроавтобус на єврономерах і хатину непогану. Хто встиг спинитися, той не прогорів.

— Люди, які зараз скаржаться, прийшли із вкладами перед карантином. Вони не встигли відчути достатку, в якому ми жили, — каже житомирянка Іванна Олександрук, 48 років. Вкладала гроші в "Бі2Бі Джеверлі".

Юридичної особи "Бі2Бі Джеверлі" в Україні не існує. Це бренд, під яким працює мережа фірмових магазинів ювелірного заводу "Шарм", розташованого в місті Ладижин під Вінницею. Власник компанії — вінничанин 52-річний Микола Гонта.

Востаннє він заспокоював вкладників 13 липня через групу у фейсбуку. Казав, виплат немає, бо виручені до карантину гроші пішли на розвиток бізнесу.

— "Би2Би" — не финансовая пирамида. Цель создателей пирамид — собрать определенное количество средств и скрыться. У них нет товара, магазинов, продаж. Время жизни пирамид — от одного дня до шести месяцев. Проект "Би2Би Джеверли" — это товарная компания, — говорить Микола Гонта. — Має свої виробничі потужності, партнерів-виробників ювелірних виробів, мережу салонів. Цей проєкт створили для розвитку конкурентоспроможного ювелірного середовища та збільшення продажів.

Прокуратура зацікавилася бізнесом, коли ­отримали перші заяви від потерпілих. З'ясували, що рахунки фірми в банках зареєстровані на благодійну організацію "Зимородок". На них зараховувалися гроші благодійників у вигляді оплати "Бі2Бі" сертифіката. Бізнес був організований так, що засновники взагалі не сплачували податки.

27 серпня поліцейські провели 48 обшуків у Київській і Вінницькій областях та в Одесі. Суд наклав арешти на банківські рахунки, рухоме й нерухоме майно компанії.

— Організатори фінансової піраміди за рік її існування купили один з островів Дніпровського каскаду з нерухомістю на ньому, 18 елітних позашляховиків вартістю понад 100 тисяч доларів кожний, коштовності, інше рухоме й нерухоме майно, — розповідають у пресслужбі СБУ. — До організації фінансової оборудки причетні понад 20 людей. Також були задіяні понад 100 юридичних осіб.

Організаторів фінансової піраміди можуть ув'язнити на 15 років.

Зараз ви читаєте новину «Шістсот тисяч українців вклали гроші у фінансову піраміду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі