вівторок, 21 серпня 2012 06:45

Сільський голова вимагає оренду за чужу землю

Автор: фото: Юрій СІХАНОВ
  До обрання головою села Лісники Києво-Святошинського району Київщини Ольга Сагач працювала бухгалтером
До обрання головою села Лісники Києво-Святошинського району Київщини Ольга Сагач працювала бухгалтером

Голова села Лісники Києво-Святошинського району Київщини 68-річна Ольга Сагач вимагає у місцевих підприємців сплачувати орендну плату за землю, на якій вони працюють.

Однак угіддя належать не сільській раді, а районній держадміністрації.

Лісники за 7 км на південь від столиці. Розташовані неподалік Дніпропетровського шосе. Тут близько двох тисяч жителів. Здавна селяни виходили торгувати саджанцями до пожвавленої траси. Останні роки тут постійно працюють кілька підприємців. Серед них Дмитро Удовиченко.

Ділянка землі, на якій торгують підприємці, належить до Голосіївського району столиці, опікується нею РДА. Однак Ольга Сагач почала вимагати у підприємців орендну плату.

— Ми відмовили, — говорить Дмитро Удовиченко. — І це стало початком війни проти нас. Одного дня весь наш торговий майданчик обгородили, мої павільйони розібрали, саджанці поламали. Я звертався до міліції, просив розібратись. Але там навіть кримінальну справу не порушили.

Згодом на території, де торгували саджанцями, почали з'являтись інші торгові ятки. В них продавали овочі, фрукти, квіти.

— Ми вирішили не мовчати, а відстоювати свої права, — Удовиченко показує стос листів, які підприємці надіслали до державних органів. — Почали складати скарги. У санепідемстанцію писали, що з ринку практично не вивозяться тверді відходи. А коли їх стає дуже багато — палять прямо на місці. Якісь і походження продуктів невідомі. Але служба ніяк не відреагувала. Потім зверталися до управління з надзвичайних ситуацій. Теж вказували, що це спалення сміття небезпечне, тут уже траплялися пожежі. Їх теж це не хвилює. Як і Міністерство охорони навколишнього середовища. Ми розказували, що вся підведена електрика — без дозволів, її робив незрозуміло хто і як. Писали в податкову інспекцію. Хотіли дізнатись, які торговці сплачують податки. Надіслали листа прем'єр-міністру Миколі Азарову. Все це описували.

Ображені підприємці отримали відповідь з Київської міської держадміністрації. Виконувач обов'язків начальника Головного управління внутрішньої торгівлі та побутового обслуговування населення Щербенко погоджується з тим, що новостворений ринок — осередок стихійної торгівлі, споруди побудовані з порушенням норм законодавства та без дозвільної документації. Існує небезпека для дорожнього руху.

В іншому листі, з Головного управління Держкомзему у місті Києві, йдеться, що ділянка на Дніпропетровському шосе справді належить Голосіївському району столиці. Сільська рада Лісників не має до неї жодного стосунку.

Конфлікти навколо землі у Лісниках виникають не вперше. Раніше сільська рада вилучила в селян понад 300 га "для суспільних потреб із суспільної необхідності", в тому числі 280 га лісу. Так зазвичай чинять, якщо мають звести аеропорт, автотрасу чи інший громадсько важливий об'єкт. Однак ні аеропорту, ні траси у Лісниках так і немає. А в забраної у селян землі з'являються нові власники. Сьогодні на городах селян проводять нові обміри. Кажуть, вносять уточнення для податків. Люди переживають, що землю відберуть. "Сотка" під забудову тут вартує до $10 тис.

Ольга Сагач закінчила академію "Перетворення"

Ольга Сагач народилася 1 вересня 1943 року в селі Лісники Києво-Святошинського району. Закінчила столичний технікум харчової промисловості, має фах технолога, згодом — Ірпінський технікум сільського господарства за спеціальністю "бухгалтер-економіст" і бізнес-академію "Перетворення".

Працювала бухгалтером другого відділку радгоспу "Хотівський", бухгалтером Хотівської сільської ради. Із 1997 року — підприємець.

Головою села Ольга Сагач стала 2008-го. Позаторік її обрали знову.

 

Зараз ви читаєте новину «Сільський голова вимагає оренду за чужу землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі