середа, 17 грудня 2008 15:50

Родини військовослужбовців виганяють на вулицю

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Оксана Федун (праворуч), її чоловік Василь та сусідка Оксана Гайкова оглядають намет. Поставили його перед вікнами квартири на випадок виселення
Оксана Федун (праворуч), її чоловік Василь та сусідка Оксана Гайкова оглядають намет. Поставили його перед вікнами квартири на випадок виселення

Дві родини військовослужбовців із райцентру Дубно Рівненської області можуть опинитися на вулиці. Вони мешкають у колишній крамниці, яку переобладнали під квартири. Власник магазину хоче їх виселити.

— У мене від переживань серце болить, двоє синів захворіли на грип, — нервує 30-річна Оксана Федун. — Нас хочуть виселити вже вп"яте чи вшосте. Однак цього разу серйозно. Дали тиждень часу.

— А я не вступлюся, нехай міліція під руки виводить, — додає 39-річна Оксана Гайкова. — Хіба можна серед зими виганяти на вулицю сім"ю з дітьми? Альтернативи нам не пропонують.

Василь Федун та Ігор Гайков — військові. Служать у частині А-1519. Федуни виховують трьох синів: 14-річного Володимира, на рік молодшого Михайла й Миколу, 11 років. Гайкові — 18-річного Юрія та 9-річну Анастасію.

До 1999-го обидві родини жили у винайманих квартирах. Стояли в черзі на житло. Командування запропонувало їм нежиле приміщення на вул. Свободи, 15 — перший поверх 5-поверхівки у центрі міста. Його площа становить близько 200 кв. м.

— Там колись був магазин спортивних товарів зі складом, — розповідає майор Василь Федун, 35 років. — Усе розбите, без вікон, дверей. Частина магазину знаходиться у п"ятиповерхівці, інша виходить на вулицю і має власний дах.

Приміщення належало товариству "Спортек". Керівництво частини домовилося викупити його. Федунам і Гайковим запропонували вселятися і ремонтувати власним коштом. Родини погодилися. Колишній магазин переобладнали на дво- та трикімнатну квартири. Кожна сім"я вклала в ремонт майже по 100 тис. грн.

— Підвели газ, воду, каналізацію, зробили індивідуальне опалення, — 39-річний майор Ігор Гайков показує квартиру. — Поставили двері й сантехніку, засклили вікна, зробили підлогу. Полагодили дах, бо старий протікав. Витратили всі заощадження, частину грошей позичили у знайомих.

Кожна сім"я вклала майже по 100 тисяч гривень

— Ось там, де був склад запчастин, — уже наша вітальня, — додає дружина Оксана.

По закінченні ремонту квартири мали оформити як житлове приміщення. Лише після цього Міністерство оборони змогло б його викупити. Однак процес оформлення затягнувся. У цей час товариство "Спортек" об"єдналося з товариством "Кометус". Новий власник назвав попередній договір про переобладнання недійсним. Продати помешкання за старим договором відмовився.

— Командування домовилися по ціні 4 тисячі гривень за "квадрат", — розповідає Василь Федун. — Однак підприємець передумав. Сказав, що хоче більше. Приніс довідку з агентства нерухомості, що "квадрат" у Дубно коштує щонайменше 5 тисяч. На цьому ситуація заглохла.

Підприємці з "Кометусу" подали на військових до суду. Вимагали їх виселити. Федуни й Гайкові наймали адвокатів, однак справу програли.

— Ми ніде не зареєстровані. Маємо тільки штамп у паспорті, що приписані до військової частини, — пояснює Ігор Гайков. — От якби була реєстрація в цій квартирі, нас із малими дітьми ніхто не виселив би.

За чотири роки офіцери 27 разів їздили до Києва, ходили по міністерствах, написали листа Катерині Ющенко. Щоразу поверталися ні з чим.

— Жодних гарантій нам не дали. Лише нові обіцянки, мовляв, усе налагодиться, — каже Василь Федун. — А куди йти в разі виселення — не сказали. Ніхто нас не захищає. Припускаю, що після цієї історії нас обох звільнять. Нам співчувають лише сусіди. Власник пивбару, що неподалік, запропонував безкоштовно у нього харчуватися.

Федун і Гайков збираються подати позов до суду. Вимагати у "Кометусу" відшкодування грошей, які витратили на ремонт. Тим часом облаштували намет біля будинку.

— Позичили його у знайомих, — показують намет посеред газону. Із даху стирчить труба пічки-буржуйки, всередині накидана суха солома і стоїть ліжко. — Це не акція протесту. Ми хочемо поскладати сюди речі, якщо нас таки виженуть із квартири.

Командир частини Ярослав Бругер обіцяє військовослужбовцям вирішити проблему з житлом. Просить почекати.

Зараз ви читаєте новину «Родини військовослужбовців виганяють на вулицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі