середа, 14 жовтня 2009 07:56

"Приватбанк" вимагав сім тисяч гривень у покійника

Автор: фото: Ігор ФІЛОНЕНКО
  Валентина Білоконь з селища Білики Кобеляцького району Полтавщини отримувала листи з ”Приватбанку”. Установа вимагала повернути позику, яку начебто взяв її чоловік
Валентина Білоконь з селища Білики Кобеляцького району Полтавщини отримувала листи з ”Приватбанку”. Установа вимагала повернути позику, яку начебто взяв її чоловік

Півтора року "Приватбанк" вимагав повернути позику в пенсіонерки Валентини Білоконь із селища Білики Кобеляцького району Полтавщини. Мовляв, у січні 2008 року її чоловік узяв 600 грн кредиту й не повертає. Однак Олексій Семенович помер іще 2006-го.

Валентина Терентіївна із сином Валерієм мешкають на околиці села. Живуть із власного господарства, бо Валерій не працює, а 600 грн пенсії господині вистачає лише на ліки та плату за газ і світло.

— Торік у лютому прийшов лист із банку, — розповідає 62-річна Валентина Білоконь. — На ім"я мого покійного чоловіка Олексія Семеновича. Там було сказано, що минулого місяця він узяв 600 гривень кредиту й не платить. А мій Льоша помер іще 2006 року. Я розплакалася. Це ж знущання над померлим. Ми з Льошею завжди жили по средствах, ні про які кредити не думали.

Пенсіонерка взяла у селищній раді довідку про смерть чоловіка. Пішла з нею до банку.

— "Де ваша совість", — кажу. Вони мене заспокоїли, обіцяли розібратися. Я поїхала додому.

За півтора року до Білоконів надійшов другий лист, із центрального офісу фінустанови.

— Там було написано, що Олексій Семенович є злісним неплатником. У зв"язку з цим банк звернувся до суду і виграв справу. Згідно з вироком Льоша мав сплатити більше 7 тисяч. А найбільше здивувало те, що в листі вказано: "Відповідач не з"явився на судове засідання без поважної причини". То як це, Льоша мав устати з могили і прийти в суд?

Наприкінці вересня до Білоконів почали навідуватися працівники банку. Вимагали сплатити 7,2 тис. грн. Пенсіонерка поскаржилася до міліції.

— Приїхали співробітники відділу по боротьбі з економічними злочинами, опитали мене й поїхали. А потім і банкіри. Умовляли забрати заяву. Спочатку я ладна була розірвати їх на куски. Потім таки вмовили мене відмовитися від претензій. На мій рахунок внесли ті 7 тисяч 200 гривень.

Льоша мав устати з могили і прийти в суд?

Міліціонери порушили карну справу за фактом зловживань у банку.

— Бог суддя тим банкірам, — махає рукою пенсіонерка. — Але осадок лишився. Я сама 25 років начальником вузла зв"язку працювала. Знаю, що таке гроші й відповідальність. Бувало, газета до читача не дійде, так я купляю її за свої та вертаю. І Льоша такий був. Працював музруком у дитсадку, мав доступ до інструментів, іграшок. Боже збав, щоб узяв щось.

— У разі подібних листів варто одразу письмово звертатися до міліції або прокуратури, — радить юрист Олександр Письмак із Кобеляцької міської ради. — Не зайвим буде повідомити у регіональний чи центральний офіс Національного банку. Можна й до журналістів, бо банкіри не люблять розголосу про шахрайства своїх підлеглих. А Валентині Білоконь варто взяти в банку довідку про те, що вона і її чоловік не мають зобов"язань по кредиту. Сам чек про внесення грошей нічого не означає. Її знову могли обдурити.

Зараз ви читаєте новину «"Приватбанк" вимагав сім тисяч гривень у покійника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі