середа, 12 жовтня 2011 07:30

Приміщення ліцею віддають церкві

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Директор Корсунь-Шевченківського аграрного ліцею Черкаської області Михайло Костенко біля приміщення актового залу, на яке претендує Українська православна церква Московського патріархату. До 1917 року тут був монастир
Директор Корсунь-Шевченківського аграрного ліцею Черкаської області Михайло Костенко біля приміщення актового залу, на яке претендує Українська православна церква Московського патріархату. До 1917 року тут був монастир

Кілька приміщень Корсунь-Шевченківського аграрного ліцею у Черкаській області передають українській православній церкві Московського патріархату. Вони до 1917 року належали церковникам.

Ліцей — у селі Гарбузин за 3 км від райцентру. Поряд з навчальним комплексом є 102 га ліцеївських полів, ферма із 80 свиней.

— У нас 470 студентів, заробляємо самі, — каже директор 54-річний Михайло Костенко. — Щомісяця ріжемо порося для харчування. Інших здаємо, бо держава виділяє гроші тільки на зарплату, енергоносії. А на решту заробляємо свиньми, вирощуємо зерно. Маємо 12 автомобілів, 18 тракторів, по два автобуси і комбайни.

Директор показує ліцей. В одному дворі два 5-поверхові гуртожитки, навчальні приміщення, адміністративне, гаражі, актовий зал, спортивний. Там навчають трактористів, слюсарів, електриків, кухарів, кондитерів, бухгалтерського обліку.

— Оце за цей актовий зал і не дають нам жити, — Михайло Васильович заводить до актового залу. — Вся наша територія до революції належала монастирю. 1934-го все забрали в державу. Приміщення зруйнували, з роками звели нові. Ото лише частина старих стін під актовим залом і лишилася.

29 вересня до ліцею приїздив губернатор Сергій Тулуб із Черкаським владикою Софронієм.

— Приїхали, подивилися, — продовжує Костенко. — Софроній і каже: "Це споконвіку наша територія, хочемо тут службу проводить". Та ви шо, говорю, як це серед двору ліцею будуть править службу, віряни тут ходитимуть, у дзвони бить будуть. Це, звісно, потрібна справа, але хіба мало тих церков? У кожному селі їх по дві-три.

Уранці 4 жовтня до ліцею надійшло повідомлення від обласного управління освіти. За підсумками роботи заклад визнали одним з кращих, директору і завучам виділили премію — 90% посадового окладу. Однак по обіді Михайла Костенка викликали до Івана Шарапи, начальника облуправління освіти. Попросили написати заяву за власним бажанням.

— Шарапа сказав, що так схотів губернатор, — розповідає Костенко. — Я розвернувся й поїхав, ні про що не хотів говорити. Відразу рішив, що напишу заяву. Матиму 1,5 тисячі пенсії, є багато городу, капусту вирощуватиму. Нашо ж підставлять колектив. Як не напишу, сюди наїде СБУ, санстанції, міліції, пожежників. Життя нікому не дадуть, навішають на мене якихось крадіжок, зловживань. Шкода тільки, що так по-хамськи зі мною поступили. Я все життя тут працював.

67 викладачів ліцею скаржилися голові райдержадміністрації. Кажуть, той лише розвів руками, мовляв, проти губернатора не піде.

— 2008 року губернатор Олександр Черевко з тим Софронієм приїжджали до нас, хотіли забрати землю. З Міносвіти була комісія, яка вирішила, що державне майно ліцею не підлягає передачі церкві. Як до Ющенка дойшло, то зразу питання передачі відпало. А це власть помінялася і знову почалося.

— Рішення про передачу актового залу церкві фактично прийняте, — каже Іван Шарапа, 52 роки.

— Не можна, щоб у приміщенні, де колись була церква, діяв клуб і танці, — каже владика Софроній. — Ця будівля споконвіку була нашою. Ми вимагаємо її віддати. Хай ще віддадуть дві невеликі будівлі поряд, в одній з яких колись була трапезна.

Зараз ви читаєте новину «Приміщення ліцею віддають церкві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі