четвер, 15 жовтня 2009 08:34

Півсотні родин залишилися без квартир

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Інвестори багатоквартирного будинку по вулиці Панаса Мирного 29/1 в Хмельницькому спілкуються із Володимиром Усиком (ліворуч), представником замовника
Інвестори багатоквартирного будинку по вулиці Панаса Мирного 29/1 в Хмельницькому спілкуються із Володимиром Усиком (ліворуч), представником замовника

Третій рік 55 родин із Хмельницького не можуть отримати квартири. Будинок, у який інвестували гроші, перестали зводити.

— Зараз узагалі кажуть, що ми не маємо права на житло, — обурюється пайовик Людмила Матвєєва, 50 років.

120-квартирний будинок на вул. Панаса Мирного, 29/1 почали зводити чотири роки тому. Замовником був відділ капітального будівництва обласної міліції, забудовником — товариство "Агробуд". У будівництво інвестували гроші 55 родин, за "квадрат" платили 1,8 тис. грн.

Згідно з планом, перший під"їзд на 55 квартир мали завершити в третьому кварталі 2007 року. Туди мали вселитися пайовики. Однак роботи стали. У першому під"їзді зведені 10 поверхів, у другому — лише перший.

— Торік у червні "Агробуд" і міліція склали повторний договір, згідно з яким здачу перенесли на 2010 рік, — розповідає 29-річна Світлана Боднарчук. Вона інвестувала в 2-кімнатну квартиру 21 тис. євро. — Міліціонери кажуть, що "Агробуд" не мав права продавати нам квартири.

— Міліція і "Агробуд" судяться, а ми сидимо без квартир, — додає Матвєєва. — Міліціонери пропонують, щоб ми ще доплатили по 1800 гривень за метр. Пропонують нам купляти свої квартири другий раз.

Пайовики звернулися до адвоката.

Пропонують купляти свої квартири другий раз

— Між замовником і підрядником був укладений договір про розмежування квартир, — пояснює захисник Дмитро Вагін, 28 років. — "Агробуд" продав свої 55 квартир. А відділ капітального будівництва тепер не визнає пайовиків. Не бачать, що перший під"їзд був збудований саме за їхні кошти. Міліція перерахувала на будівництво 960 тисяч лише 2008 року, коли воно було вже припинено. Кажуть, до того розраховувалися векселями. А в "Агробуді" кажуть, що ті векселі не були підтверджені грошима.

— Ця частина будинку збудована за кошти наших вкладників, — перечить йому Володимир Усик, начальник відділу капітального будівництва обласної міліції. — А підрядник винен нам 2,5 мільйона гривень. Ми через суд будемо розривати договір на будівництво. "Агробуд" нехай вкладе свої гроші і добудує ваші квартири.

— Виходить, дурні всі? Одні взяли порожні векселя, а міліція стільки років не знала, що підрядник не будує, — перебиває його Матвєєва.

— Я заплатив за воздух, — зітхає 57-річний Анатолій Українець. — Квартира на другому поверсі, а збудований лише один. Ніхто не може пояснити, де моє житло. Моя дочка мати-одиначка. Лишила дитину на чужих людей, в Італії заробила 40 тисяч доларів і що тепер?

Офіс товариства "Агробуд" розташований у селі Солобківці Ярмолинецького району. Спочатку в кабінет головного бухгалтера заходять пайовики, спілкуються, дивляться документи. Щойно заходить журналіст, як головбух замовкає, ховає документи в сейф і виходить.

— Голови товариства немає, — каже. Однак його автомобіль стоїть поряд з офісом.

— Бухгалтер пообіцяла, що вони все добудують і до Нового року ми отримаємо квартири, — передає розмову Світлана Боднарчук.

— А від журналіста сховалася, бо в самої рильце в пушку, — міркують пайовики.

Зараз ви читаєте новину «Півсотні родин залишилися без квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі