вівторок, 12 червня 2007 07:01

Поховання євреїв виявив копач траншеї газопроводу

29 квітня 40-річний екскаваторник Анатолій Буланша із села Гвоздавка Друга Любашівського району на Одещині рив траншею під газову трубу в долині понад річкою Кодима. З-під ковша почувся хрускіт, і з землею посипалися людські черепи. Чоловік зупинив машину й пішов розповісти про все до сільради.

— Ми побачили кілька черепів, кістки тазу, ребра, — розповідає секретар Олена Джугір, 41 рік. — Спочатку не знали, чиї вони. Все зібрали й перенесли у сільраду. Потім передали в обласне бюро судмедекспертиз. Там мають усе визначити.

Сільські старожили згадують, що до війни в долинці над річкою стояли колгоспний свинарник, корівник і склади. У серпні 1941-го німці звезли туди близько 6 тис. євреїв із західних областей України. Потім колонами по 500 осіб переганяли далі на схід.

Їм не давали нічого їсти, і нам забороняли давати

— Їм не давали нічого їсти, і нам забороняли давати, — згадує 82-річний Павло Рубля, який живе неподалік. — Ми бачили, як вони мучаться, помирають. Потай від поліцаїв кидали їм кабаки, шматки хліба. Але поліцаї стріляли по них при першому ж случаї. Ми ще й дивувалися, чого вони не тікають? Потім побачили, як перед всіма розстріляли одного. Тіла закопували у довгі траншеї.

За кілька днів до села приїхали рабини з Одеси і сусідніх областей. Головний рабин Одеси Аврам Вольф збирається просити в місцевої влади зробити на місці поховань кладовище.

Сільський голова попередила про знайдені поховання райвідділ міліції та прокуратуру. Віра Крижанівська боїться, що до могил потягнуться мародери. Просить на випадок присилати міліцію за першим же викликом.

Прокладання газопроводу зупинили до висновків експертів. Не виключено, що в долині ріки є інші траншеї з похованнями.

Після війни в селі Гвоздавка Друга біля річки випасали череду. Землю ніколи не орали.

Зараз ви читаєте новину «Поховання євреїв виявив копач траншеї газопроводу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі