вівторок, 03 серпня 2010 00:46

Паломники ночували на підлозі кінотеатру

Автор: фото з сімейного архіву Ореста Гевака
  Паломники з України 10 липня під час прощі у французькому місті Тезе. Фото зроблене за десять днів до того, як дорогою додому в них поламався автобус
Паломники з України 10 липня під час прощі у французькому місті Тезе. Фото зроблене за десять днів до того, як дорогою додому в них поламався автобус

"Я лише застудився, а дехто й у лікарню потрапив. Ніколи не подумали б, що голодні на підлозі будемо ночувати", — говорить, кашляючи, львів"янин Орест Гевак, 28 років. Разом із 82 паломниками він їздив на прощу в місто Тезе на півдні Франції. Поїздку організувала молодіжна комісія львівської архієпархії Української греко-католицької церкви.

Орест каже, з 1990-х, відколи паломники їздять у це місто, неприємностей не мали. Цього разу везла компанія "САС". Кордон перетнули 7 липня, їхали через Будапешт, Відень, Венецію, Мілан, Женеву та Париж. Хотіли показати Європу прощанам.

Подорожували двоповерховим бусом 2002 року випуску. У Тезе пробули з 11 по 18 липня. Автобус зламався у вівторок, коли переїжджали місто Жунь у Франції.

— Згідно з договором, мали дати інший, — зітхає Орест. — Керівництво "САСу" через водіїв просило почекати. Обіцяли привезти запчастину в середу. Привезли, виявилося, не ту. Вияснилося, що зламалася деталь ходової. Водії сказали, буде новий автобус.

Влада міста Жунь дозволила українцям ночувати в кінозалі. Спали в спальниках на підлозі. Із групою подорожували четверо неповнолітніх і вагітна. Двоє в дорозі занедужали. Останніх трьох влаштували в місцевий хостел.

— Дехто мав при собі трохи грошей. За них купували в місцевому магазині печиво, робили бутерброди. Скидалися за тих, хто не мав грошей. Бракувало води, найпростіших ліків. Водії казали, автобус їде, перетнув наш кордон. Наступного ранку — що він у Італії. Зранку ми прокидалися, збирали речі, виходили на вулицю. Було холодно, це ж гірська місцевість. Дув вітер, крапав дощ. Стояли на дворі до вечора, потім верталися в кінотеатр. У четвер прилетів механік. Ми зрозуміли: нового автобуса не буде. Подзвонили батькам, ті поскаржилися чиновникам. Мені телефонували з українських консульств Франції та Швейцарії.

24 липня в паломників закінчувався час перебування за кордоном. Приїхали із жандармерії, поставили штампи в паспортах, дозволивши бути до 3 серпня. Автобус відремонтували в п"ятницю. Виїхали в суботу в обід. До Львова приїхали в понеділок, 26 липня.

Трьох влаштували в місцевий хостел

— Намагалися поговорити з власником фірми. Він зустрів нас із претензіями. Озлобився, бо ми нібито наговорювали, що були у жахливих умовах, із голоду вмирали. У майбутньому просто не будемо співпрацювати з такою фірмою, — каже Орест Гевак.

Через поламку автобуса прочани не потрапили до швейцарського Берна. У Празі попередньо замовили готель, тому їх змусили оплатити половину вартості.

Координатор поїздки отець Тарас Милян, 37 років, не має наміру подавати до суду.

— Чекаю, доки все стишиться, — каже. — Тоді переговорю з власником фірми. Кожен мандрівник виклав на поїздку 400 євро, чекав від неї позитивних вражень. За послуги перевізника ми заплатили 7 тисяч 280 євро. Він своїх зобов"язань не виконав. Нехай поверне людям хоча б половину. Думаю, у власника заговорить совість. Зрозуміє, що так не можна поводитися з людьми.

Власник фірми Володимир Сасін на дзвінки "ГПУ" не відповідає. Його син Віктор, який є співвласником, із журналістами спілкуватися відмовляється.

Зараз ви читаєте новину «Паломники ночували на підлозі кінотеатру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі