пʼятниця, 09 серпня 2019 07:45

Олександр Олійник повісився після звинувачення в зґвалтуванні

Автор: ФОТО НАДАНЕ ОКСАНОЮ ПИШНЯК
  Олександр Олійник повісився у лісі після звинувачень у зґвалтуванні сусідської дівчини. Її мати обіцяла забрати заяву з поліції за гроші, кажуть родичі хлопця
Олександр Олійник повісився у лісі після звинувачень у зґвалтуванні сусідської дівчини. Її мати обіцяла забрати заяву з поліції за гроші, кажуть родичі хлопця

— Востаннє бачила брата у четвер уранці. Спокійний був. Узяв паспорт, перевдягнувся, сказав: приїду, все розкажу. Тоді ще раз тільки подзвонив, спитав номер нашої хати, — каже 23-річна Оксана Пишняк із села Глинне Рокитнівського району Рівненщини. Розповідає про брата Олександра Олійника, 18 років. Його знайшли повішеним у лісі на околиці села вранці 2 серпня. Хлопця звинуватили у зґвалтуванні знайомої 14-річної Анни.

— Кажуть, як Сашу допросили, він весь трусився і тільки курив. А тоді батьки дівчини стали вимагати гроші. Він пропонував 300 доларів (7,6 тис. грн. — ГПУ) і розходимося. Але її мама сказала, що нічого за них не купить — зажадала 50 тисяч гривень, — розповідає брат покійного, 21-річний Юрій Олійник. — А тато ще й пригрозив, що відправить його на зону, де йому таке ж саме зроблять.

Олександр Олійник був четвертим між вісьмох дітей 46-річної Ольги Миколаївни та Сергія Михайловича, 48 років. Жінка на заробітках у Польщі. Чоловік займається домашнім господарством. Олександр торік закінчив 11 класів місцевої школи. Ніде більше не навчався. Їздив на заробітки по Україні, влаштовувався на будівництва, підпрацьовував на пилорамі, різав ліс. Планував одружитися. Із нареченою 18-річною Вікторією мали подати заяву до рацсу 3 серпня.

— І друзі, яких допрошували, теж сказали, що йому світить тюрма. От Сашко й не витримав такого. Він добряк був, мухи ніколи не обідив. Одразу пішов вішатися. Хотів біля бабиної хати. Але вона побачила його, смикнула за шнур, що був навколо шиї і на дереві, і він зірвався. Так і втік із ним разом. Знайшли аж наступного дня на дубі в лісі. Ми з мамою в Польщі були. Як тільки дізналися — виїхали.

Про Анну відомо, що вона приїхала в село погостювати в баби Ніни Рябущиць. Тут також живе її тітка. Сама дівчина із Сумської області.

— Ніколи її не бачив. Як усе із братом сталося — у хлопців порозпитував. Кажуть, дєвушка льогкого повєдєнія. Торік також приїжджала, — додає Юрій. — Щодня в компаніях ошивалася. Казала, що їй 17–18 років, як кому.

Може, й було що між ними. Але Саша точно не ґвалтівник. Вона показувала місце, де наче все сталося. Це за городом у нас, метрів 150 від хатів. Та якби він її тягнув туди через колоди чи, тим більш, ґвалтував — усе село почуло би крик. Та ще й кругом бумажки від конфет були розкидані. Якби ґвалтував — цукерки б не їли.

У селі кажуть, Олександр був працелюбним та спокійним. Укоротив віку, бо не мав підтримки.

— Хлопець хороший, трудолюбивий. Із гарної сім'ї. Добряк, спокійний. Ніхто про нього в селі поганого не чув, — розповідає 52-річна Тамара Ковалевич із Глиннівської сільської ради. — Може, якби була мати, то підтримала б. А так залишився сам із проблемою і нікому нічого не сказав.

Новина про самогубство Олександра приголомшила село, люди збунтувалися. Тому дівчина з батьками одразу виїхала додому.

— Народ піднявся, сусіди всі сказали, шо підем туди, до неї, і будемо робити самосуд, — каже жителька села, продавець магазину Ніна Пацюкевич, 47 років. — Спасло, що вони втекли. Бо їх би на шматки розірвали.

Справу про зґвалтування та самогубство розслідує поліція.

— Матір дівчини ­звернулася до поліції, що її неповнолітня донька вступила в статеві стосунки із місцевим 18-річним хлопцем без згоди, — коментує ситуацію Антон Крук із поліції Рівненщини. — Зараз проводять перевірки та додаткові експертизи. Триває слідство.

Якщо виявиться, що Олександр не ґвалтував дівчини, її можуть притягнути до відповідальності за неправдиві свідчення. Ймовірно, розглядатиметься слідчими і питання про доведення до самогубства.

Олександра Олійника поховали в селі 3 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Олійник повісився після звинувачення в зґвалтуванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі