четвер, 03 вересня 2009 07:46

Невідомі обкрадають селян

Автор: фото: Леонід ЄЗЕРСЬКИЙ
  Марія Возна з села Шпендівка Кагарлицького району Київщини все майно ховає у хліві. Боїться, що і її садибу обкрадуть
Марія Возна з села Шпендівка Кагарлицького району Київщини все майно ховає у хліві. Боїться, що і її садибу обкрадуть

Жителі села Шпендівка Кагарлицького району Київщини остерігаються незнайомців. Тицяють пальцями, коли бачать їх на вулиці, перешіптуються, стежать за кожним кроком. Від початку року садиби селян обкрадають невідомі.

— Раньше не боялися нічого, все в дворі лишали,— каже 68-річна Марія Возна з вул. Перевертуна, де обчистили кілька хат. — Боже борони, щоб це хто зайшов і вкрав. А зараз усе виносять: жалізо, кастрюлі алюмінійові, ложки, сковородки, ворота знімають, плити виривають. Гуси крали, розбирали, і тіки пір"я на дорозі осталося. Змітають усе дочиста. Навіть подушки, одіяла, сапи, олію.

Жінка розказує, що люди бояться злодіїв.

— Хтось ґрати ставить, хтось двері забиває досками, коли надовго їде, — Марія Оксентіївна годує курчат на подвір"ї. — От є Паша, живе тут через одну хату. Він кинув електрику на двері. Як людина відкрила би, то її б убило. Але потом отключив. Добре, шо в мене дід є. Була б сама, то страшно.

Іду до будинку N8 на цій вулиці.

— Що тут можна говорити, якщо в нас на восємнадцять сіл один участковий, — махає рукою 50-річний Павло. — Наші селяни теж — не працюють, а тільки ходять пиво п"ють.

Найчастіше у Шпендівці обкрадають дачі або будинки, в яких не живуть постійно. Минулого місяця влізли до садиби 52-річного киянина Романа Мосійчука.

— Украли пральну машинку, конфорки, м"ясорубку алюмінієву, — каже він. — Думаю, це металісти-алкаші. Випить немає за шо, от вони крадуть, здають, пропивають.

На восємнадцять сіл один участковий

— У нас тут і брати нічого, — додає 49-річна Людмила Бован, дружина Мосійчука. — Але та ж сковорода — і то жалко. Не хочеться ж з міста постоянно її тягати.

Заможніші селяни встановлюють біля будинків камери відеоспостереження. Майже щодня проглядають записи. Хто не може купити таку — лагодять ґрати на вікнах. Пенсіонери пильно стежать одне за одним. Найбільше уваги привертають приїжджі.

— От їдуть якісь удень на машині з прицепом і питаються, в кого можна купити свиней. Але то насправді придивляються, де в кого шо можна взяти, — каже чоловік, якого зустрічаємо біля криниці.

Селяни не пишуть заяв до міліції. Не вірять, що злодіїв знайдуть.

— Не зверталися письмово й до нас, — зауважує сільський голова Микола Скиба. — Тільки усно кажуть.

Зараз ви читаєте новину «Невідомі обкрадають селян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі