четвер, 23 вересня 2010 00:48

Навколо електростанції немає світла

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Наталя Жигадло з міста Шепетівка Хмельницької області щоосені заготовляє дрова. Тиску газу не вистачає для роботи котла
Наталя Жигадло з міста Шепетівка Хмельницької області щоосені заготовляє дрова. Тиску газу не вистачає для роботи котла

"Живемо, як печерні люди, — розповідає Тетяна Йожикова, 40 років, із міста Шепетівка Хмельницької області". — Без світла, газу, доріг, магазинів. Одні хати й у тих нікого нема. А думали, будемо як у бога за пазухою, бо біля електростанції.

Хмельницька атомна електростанція за 130 км від обласного центру й за 30 км від Шепетівки. Однак мікрорайон Сонячний, що на околиці міста, входить до 30-кілометрової зони спостереження. На її благоустрій електростанція виділяє гроші, однак їх віддають на інші цілі.

Мікрорайон має площу 250 га. Тут розбили вулиці, визначені місця під магазини, дитсадки, аптеки. Має 1,5 тис. ділянок під забудову. Їх роздавали у 1990-х.

— Казали, що тут буде сучасний посьолок, — говорить Тетяна Йожикова. — Ми взялися будуватися. Звели хату і поняли, що обдурили. Нічого тут не буде.

На Сонячному звели 300 будинків. Однак більше як половина досі незаселені. Люди не можуть жити у хатах без комунікацій.

— Ми ще якось виживаємо, бо чоловіка маю золотого, — додає. Їхня хата на вул. Остапа Вишні, 4. — Він протягнув сяке-таке світло, трубу з газом. Але світло слабеньке, постійно вибиває. Тиск у трубі ніякий, зимою не нагрієшся. Взимку виїхати нікуди не можемо, бо доріг нема.

Жителі Сонячного возять дітей до школи за три кілометри.

— Ми теж провели світло за свої гроші, — каже Наталя Жигадло, 44 роки. — Якщо син працює за комп"ютером, ми не можемо нічого іншого включити. Сусідські діти при свічках учаться. Зимою гріємося дровами, бо на газ ніяк надіятися. Взимку по пояс в снігу ходимо.

Люди скаржилися до міської влади. Однак ті нічим не можуть допомогти.

— Я свого часу 47 разів звертався тільки до Юлі Тимошенко, — говорить Володимир Попик, 52 роки, з вул. Леонтовичів. У нього немає світла і газу. — А всього звертався 100 разів. Ідуть одні відписки. Деякі — під копірку, вплоть до коми.


— Хмельницька атомна виділяє гроші на утримання зони стостереження, — каже 53-річний Володимир Заблоцький, заступник мера Шепетівки. — Але вони йдуть в обласний бюджет. А обласна рада сама вирішує, кому і скільки давати.

Відповідно до проекту у мікрорайоні Сонячний мають стояти чотири трансформаторні підстанції. Однак діє лише один, другий поставили, та не підключили.

— Залишилося натиснути рубільнік, а державна інспекція охорони праці каже, що за проектом має стояти два трансформатори по 160 ампер кожен. А цей на 250, — додає він. — Ми замовили виготовлення проектно-кошторисної документації, але з 2003 року на інфраструктуру Сонячного нам не виділяли коштів. З області відписки, що Шепетівка не входить до 30-кілометрової зони. Але ж мікрорайон Сонячний входить, а він у межах міста.

— Відсьогодні я беру питання під особистий контроль, — запевняє Василь Ядуха, губернатор Хмельниччини. — Разом із керівником "Хмельницькобленерго" думатимемо, як найшвидше вирішити це питання.

Зараз ви читаєте новину «Навколо електростанції немає світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі