пʼятниця, 01 листопада 2019 07:45

Наталія Цар загинула дорогою з коледжу

Автор: facebook.com/Наталія Цар
  Наталія Цар із села Криве Підволочиського району на Тернопільщині була єдиною донькою в батьків. Після закінчення дев’яти класів вступила до торгово-економічного коледжу
Наталія Цар із села Криве Підволочиського району на Тернопільщині була єдиною донькою в батьків. Після закінчення дев’яти класів вступила до торгово-економічного коледжу

— Автобус їхав бистро. Різко завиляв, відкрилися задні двері й Наташа випала. До неї одразу вибігли люди з салону, визвали "скору", — розповідає 17-річна Марія із села Криве Підволочиського району на Тернопільщині про загибель односельчанки Наталії Цар, 15 років.

18 жовтня їхали в автобусі Тернопіль—Кам'янець-Подільський. Із обласного центру рушили о 14:20. За півгодини між населеними пунктами Колодіївка і Скалат Наталія випала на дорогу. Швидка допомога приїхала за 10 хв.

— Вона зламала шию. Померла, тільки-но її поклали в "швидку", — кажуть медики.

Автобус був переповнений.

— Людей набилося повно. П'ятниця, студенти поверталися додому. Вільні місця в такий день — рідкість, — каже 24-річний Роман Малюк із села Криве. — Дорогою попали в яму і Наташа випала з салону. Піднявся крик, щоб водій зупинився. Він протягнув метрів 40. Як став, усі кинулися до неї. Вона вже ні на що не реагувала.

Наталія була єдиною донькою в родині 46-річних Марії та Сергія Царів. Цього року закінчила дев'ять класів сільської школи. Вступила до Тернопільського кооперативного торгово-економічного коледжу. Того дня поверталася з навчання додому.

— Хороша дівчина. Чемна, вихована, старанна, — говорить 60-річна Софія Магмет, виконувачка обов'язків голови Скалатської міської об'єднаної територіальної громади, куди входить село Криве. — Усі в шоці від трагедії. Батьків шкода. Мати плаче. Не знає, як далі жити. Донька завжди в усьому радилася з нею. Були як подруги. Коли поступила, по 10 разів на день зідзвонювалися. Кажуть, Наталя стояла біля дверей, бавилася телефоном, тому і не втрималася. Але то неправда. Бо її телефон знайшли в сумці.

Трагедія сталася через бездоріжжя на трасі, вважають місцеві. Щодня там курсують майже 30 автобусів. Водіям доводиться маневрувати, щоб об'їхати вибоїни. Місцеві неодноразово влаштовували пікети, аби дорогу відремонтували.

— То важко назвати дорогою — рови і гребені по 25 сантиметрів. Покриття розбивають вантажівки, що їздять із кар'єрів поряд. Перегруз ніхто не контролює. Курсують із кількахвилинним інтервалом, — продовжує Софія Михайлівна. — Ми просили обласну владу і поліцію встановити дорожні ваги. Готові гроші докласти. Відповіли — не положено. Уже рік боремося за ремонт. Написали більш як 30 звернень. Отримали відписки, що кошти не передбачені. До трагедії двічі перекривали трасу на Хмельницький. Перший раз у липні, вдруге 3 вересня.

Утретє люди пікетували трасу після похорону Наталії — 21 жовтня.

— До нас приїздив Юрій Ходаковський із служби автомобільних доріг. Пообіцяв, що за два дні вийде техніка. Виглядали її зранку. Приїхала надвечір. Позрізали гребені і все. Пообіцяли, що за кілька днів почнуть капітальний ремонт. Чекаємо.

Смерть Наталії Цар розслідують поліцейські.

— Колесо автобуса попало в яму. Дівчина зачепила ручку від дверей і вони відкрилися, — каже 47-річний Сергій Крета з обласної поліції.

Кримінальне провадження відкрили за статтею "Порушення правил дорожнього руху". Серед причин трагедії не відкидають поганий стан дороги.

— Досліджуємо не тільки провину водія, а і стан дорожнього покриття, — говорить заступник керівника Нац­поліції області Володимир Галевич, 37 років. — Перевіряємо і справність автобуса.

Зараз ви читаєте новину «Наталія Цар загинула дорогою з коледжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі