пʼятниця, 05 липня 2019 07:00

На дитячому майданчику вибухнула граната

1 липня близько 20.00 у селі Пашена Балка на Дніпропетровщині в руках 16-річного Олександра Гаркуші розірвалася граната. Скалічилися ще п'ятеро дітей, які були поруч із ним. Це — 12-річний Максим Михальчук та його 4-річний брат, 5-річний Олександр Редько, 12-річна Юлія Сиренкова і Тимур Ібрагімов, 8 років.

У найважчому стані 5 і 16-річний Олександри. Лишаються у реанімації дитячої обласної лікарні. У решти дітей — стан середньої важкості, вони у травматології. 4-річного хлопчика батьки уже забрали додому.

Олександр Гаркуша — син ветерана АТО. Закінчив перший курс військового ліцею. Батько братів Михальчуків — Валерій — теж атовець, обіймав командирську посаду.

— У селі говорять, що гранату знайшов Максим. Приніс на площадку. Запалу не було. То діти почали підпалювали її сірниками. Тоді й рвонуло, — розповідає 61-річна Ірина Селезньова, секретар Горьківської сільської ради, куди входить Пашена Балка. — Сашко Гаркуша ще встиг батькові подзвонити. Сказав, що йому відірвало пальці на лівій руці. У шоці побіг додому. Дорогою його побачила місцева волонтерка, яка в АТО їздить. Надала першу допомогу — спинила кров, знеболила, бо "швидка" їхала хвилин 40, — додає Ірина Володимирівна. — Мама Саші Редька стояла недалеко від майданчика. Не знаю, як вона допустила, щоб син зі старшими грався на дорозі. Ці два хлопці найважчі, осколки прошили внутрішні органи. Максиму осколком заділо живіт, зломана нога, посікло руку. В Юлі контузія. Вона поверталася з магазину, ходила по морозиво. Побачила, як хлопці щось там роблять. І собі стала заглядати. Вона теж із родини атовця. Вибухнуло навпроти двору її баби. Встигла закрити обличчя руками, але вся ліва сторона в цятку. Тимурові зашили ліву ногу нижче коліна, сильно перелякався. Плакав увесь час.

Вибухнула підствольна осколкова граната ВОГ-25, за попередніми даними. Остаточно — встановить експертиза. Це допоможе з'ясувати походження боєприпасу. Поліцейські обшукали будинки атовців.

Зараз ви читаєте новину «На дитячому майданчику вибухнула граната». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі