вівторок, 05 березня 2019 07:40

"Чоловіки пригали через паркан і пробували віджати тік"

Автор: ФОТО надане Вікторією Кулик
  На евакуатор завантажують обгорілий ”Хюндай” Максима Кушніра з міста Бар на Вінниччині. Авто підпалили невідомі. Ремонту не підлягає
На евакуатор завантажують обгорілий ”Хюндай” Максима Кушніра з міста Бар на Вінниччині. Авто підпалили невідомі. Ремонту не підлягає

— Роками вкалуємо на землі. А тут хтось вирішив віджати в нас бізнес. Не збираюся його продавати, тим більше віддавати за просто так. Нашій сім'ї важко дається зароблене. Доки люди відпочивають у Турції, сидимо в полі й пахаємо. Я навіть закордонного паспорта не маю, — говорить 36-річна Вікторія Кулик із міста Бар на Вінниччині.

Фермерський бізнес її родини спробували привласнити невідомі в грудні торік. Кулики звернулися зі скаргою в Міністерство юстиції.

— Напередодні Нового року моєму братові подзвонив якийсь чоловік із невідомого номера, — продовжує. — Сказав: "Подивіться в Єдиний державний реєстр юридичних і фізичних осіб підприємців. Вас там чекає сюрприз. Нічого не робіть. Ми з вами далі зв'язуватимемося". Брат одразу — до нас. Живемо по сусідству. Зайшли з телефона в реєстр. У документах, де я мала значитися власником, вказане інша особа — якась Любчецько Лаура Олександрівна. При цьому немає жодних її даних: відсканованих копій паспорта, ідентифікаційного кода, договорів купівлі-продажу.

Незаконне переоформлення бізнесу зробив столичний реєстратор Олександр Прошкін. Після заяви Куликів у поліцію його та Лауру Любчецько оголосили в розшук.

— Ми почали стукати в усі двері, — розповідає Вікторія. Написали скаргу в Мін'юст. Провели засідання Антирейдерського штабу при облдержадміністрації.

Розібратися в ситуації приїхала заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ірина Садовська. Контролювала хід слідства.

— Казала, що з таким зіткнулася вперше. Нашу скаргу розглянули швидко. 25 лютого в реєстр знову внесли зміни, що я засновник господарства. Далі — справа за поліцією, — каже жінка.

У ніч на 18 лютого невідомі спалили джип вартістю 1 млн грн Вікторії Кулик і "Хюндай" її брата 30-річного Максима Кушніра. Помстилися через скаргу до Мін'юсту, припускає жінка.

Фермерством Кулики займаються 15 років. Вирощують кукурудзу, пшеницю, ріпак. Віктор — голова Асоціації фермерів у Барському районі.

— Батько на таблетках сидить, нервує сильно. Торік його побили. Напали четверо в масках із битами. Тоді нікого не знайшли. Згодом ще й машину підпалили. Теж не взнали хто, — додає Вікторія. — Потім якісь чоловіки пригали через паркан і пробували віджати тік. Мовляв, приїхали нові власники. Мусили найняти державну охорону.

Кулики орендують паї 260 жителів сіл Кузьминці, Верхівка, Мартинівка.

— Кому Кулики перейшли дорогу, не ясно. Нам воно і не треба. Та якщо знадобиться, їх в обіду не дамо. Вони селу помагають, — говорить місцева жителька 54-річна Галина Грисюк. — У школу телевізори купили, двері поставили. Ремонт у дитсадку зробили. Пайовиків не обіжають. За бажанням людей вчасно розраховуються то грішми, то зерном. На похорони дають тисячу гривень, на оранку городу — 500.

Скаргу треба подати вчасно

Антирейдерський штаб при Він­ницькій облдержадмінстрації працює третій рік. Найбільше порушень виявили 2017-го.

— Раніше порушення фіксували в межах області. 2019-го з'явилась інша шахрайська схема. Реєстратори з областей стали переоформляти бізнес у чужих регіонах. Це заборонено законодавством, — каже 40-річний Андрій Гижко, керівник обласного штабу. — Підприємцям варто регулярно перевіряти дані в реєстрі юридичних і фізичних осіб — хоча б раз на тиждень. Стежити, хто значиться в складі засновників, керівників. У разі певних змін негайно повідомити поліцію, написати скаргу в Мін'юст. Її треба подати вчасно — впродовж 60 днів від моменту перереєстрації.

Зараз ви читаєте новину «"Чоловіки пригали через паркан і пробували віджати тік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі