пʼятниця, 14 травня 2010 03:51

Моряк "Фаїни" повісився на кухонному стільці

  Юрій Лисютін пробув чотири місяці у полоні сомалійських піратів. Йому не дали компенсації і не відшкодували лікування
Юрій Лисютін пробув чотири місяці у полоні сомалійських піратів. Йому не дали компенсації і не відшкодували лікування

Удень 10 травня у власному будинку на кухонному стільці повісився 42-річний Юрій Лисютін, токар-моторист корабля "Фаїна". На світанку минулого вівторка його знайшла сусідка Лідія Мінакова.

— Це шок для нас, — каже Лідія Іванівна. — Ніхто й уявити не міг. Він такий роботяга був, тверезо мислив, у рейси ходив. Ми його поважали.

Юрій Лисютін жив сам у приватному будинку в Одесі. Із дружиною розлучився, донька 18-річна Віолетта жила з матір"ю. Ходив у рейси на кораблі "Фаїна". У 2008–2009 роках провів чотири місяці в сомалійському полоні, коли пірати захопили корабель. Повернувся 13 лютого торік.

— Після звільнення Юрка отримав від судновласника тільки зарплату, — каже його корабельний товариш Олексій Кочерга, 29 років. — Ніякої компенсації ні за полон, ні за медичне лікування. Але знову пішов у рейс, бо треба були гроші.

Донька Юрія — хвора. Їй необхідна операція, на яку в родини не вистачало $3 тис.

— Коли повернувся, знову розчарувався, — продовжує Кочерга. — Йому не дали того, що обіцяли. Не додали майже 8 тисяч доларів. Він став добиватися кровних. Це тяжко. Пережити той жах у полоні, вижити і потім доводити, що ти не верблюд. Битися головою в ці бюрократичні стіни і нічого не отримувати. От Юрка просто втомився.

Востаннє Олексій спілкувався з Юрієм 6 травня.

— Він обурювався, чому Генеральна прокуратура не порушує кримінальну справу по "Фаїні", — каже Кочерга. — Казав, що ходив до судновласника. А той знову не дав грошей. Сказав, що в компанії їх нема.

— Сказав, звертайтеся хоч до президента, хоч до Господа Бога, але грошей вам не бачити, — додає юрист, який захищає права "фаїнівців".

Представник судновласника Віктор Муренко, на якого працював Юрій Лисютін, заперечує заборгованість перед покійним:

— Никаких претензий по контракту Юрий Лисютин не предъявлял. Он сошёл с рейса ещё с благодарностью.

Основна версія самогубства — брак грошей. Однак моряки обговорюють також іншу. Мовляв, Лисютін загинув не сам.

— Юра вкотре не получив грошей і розсердився. Пообіцяв судновласнику, що розповість всьому світу, який насправді вантаж везла "Фаїна", — кажуть.

Українського моряка знайшли мертвим у Франції

Українського моряка знайшли мертвим за 5 км від одного з портів на північному узбережжі Франції, повідомляє російське інформагентство "РИА Новости". Імені, прізвища та віку покійного не вказують. Невідомо, чи була смерть насильницькою. Українець працював старшим помічником капітана "ОПС Гамбург", яке належить компанії з Кіпру. Моряк зник із судна 8 травня. Консульство України в Парижі факт підтвердило. Але речник українського МЗС повідомив учора "ГПУ", що інформацію перевіряють.

"ОПС Гамбург" після цього випадку взяв курс на африканську країну Марокко.

Зараз ви читаєте новину «Моряк "Фаїни" повісився на кухонному стільці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі