четвер, 15 липня 2010 02:05

Машину польських археологів пограбували під готелем

Машину польських археологів пограбували під готелем

Мікроавтобус польських археологів обікрали під готелем у Вінниці. Винесли архіви попередніх досліджень, одяг, спорядження для експедиції.

Науковці з Гданська приїхали на Вінниччину у село Цекинівка Ямпільського району. Там із 14 липня почала роботу археологічна група. Шукають залишки трипільських поселень.

Історики 30-річна Сільвія Домарацка, 37-річний Бартош Юзяк та киянин 36-річний Дмитро Гаскевич 7 липня зупинилися на ніч у готелі "Профспілковий" на Хмельницькому шосе у Вінниці. Приїхали раніше за інших членів групи, щоб підготувати місце для табору.

— Десь о сьомій ранку зібралися їхати в Ямпільський район. Підходимо до нашого бусу "Сітроен Джампер". Розбита задня шиба. Люди добрі! Винесли все, що було! — розказує  Дмитро Гаскевич. Він теж історик, перекладає іноземцям. — Найстрашніше, що вкрали архіви з торішніх досліджень на Вінниччині. Особисті речі, обладнання для роботи. Опис украденого складали 4 години. Добре, що ми забрали в номери ноутбук, телефон, гроші, фотоапарат, відеокамеру.

"Сітроен" — особистий автомобіль Юзяка. Машина була без сигналізації.

— Попереджав, що це небезпечно. Але на мене подивилися, як на дивного. Кажуть, таке не можливо, — додає Дмитро.

Торік український Інститут археології домовився про співпрацю з польськими колегами із Гданська. Вели розкопки на межі Могилів-Подільського та Чернівецького районів Вінниччини.

— Знайшли залишки будинків трипільських поселень. І найголовніше — найранніший метал, який виготовили на території сьогоднішньої України. Мідь, якій вісім тисяч років, — продовжує Дмитро Гаскевич. Минулого разу учасників експедиції селили від обласного управління культури у відомчому готелі. — Цього ж разу ми приїхали пізно, близько 22.00. Вирішили нікого не турбувати. Не думали, що така халепа буде. Для поляків це взагалі нонсенс, щоб під готелем машину обікрали. Ми ж ставили бус, де припарковано багато машин.

Крадіїв шукають.

— У міліції нам сказали, що шансів їх знайти — лише 20 процентів, — зітхає. — На три дні залишилися у Вінниці, дочекалися в цьому ж готелі решту делегації. Наступного дня  йшли до готелю навпростець через сусідній двір. Там знайшли деталі від автомобіля. З нього зняли фари. У Вінниці таких не було, щоб замінити, просили колег привезти з Польщі. Вони підвезли й обладнання, і деякі речі. Бо ми ж залишилися в тому, у чому були.

До готелю поляки претензій не мають.

— Там, де вони поставили авто, стоянки немає, — каже адміністратор "Профспілкового" Ніна Жуковська. — Якби хоч попередили. Усі, хто зупиняються в нас, залишають автомобілі на платній стоянці.

На Вінниччині археологи пробудуть до 10 серпня.

— Сподіваємося, що крадії одумаються й віддадуть речі, які їм зовсім не потрібні. Це перш за все стосується архівів. Там документація розкопок, фото, щоденники експедицій. Поновити їх практично неможливо, то оригінали. У Бартоша забрали речі, які для нього цінні, символічні: одяг з інших експедицій, сувеніри, знахідки, — каже Дмитро. — Ми готові заплатити винагороду. Якщо надумаються, можна звертатися до Михайла Потупчика з обласного відділу культури.

Зараз ви читаєте новину «Машину польських археологів пограбували під готелем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі