четвер, 07 жовтня 2021 06:56

Лікарі наживалися на хворих на рак

Медики Житомирського обласного онкодиспансеру наживалися на безкоштовних ліках. Казали хворим купувати в аптеках дороговартісні препарати, які безкоштовно надавала держава.

Організував схему завідувач одного з відділень онкоцентру спільно з колегою. Діяли щонайменше впродовж останніх пів року, за словами Ірини Мартинюк зі Служби безпеки в Житомирській області.

— Медики за документами списували ці препарати. Потім продавали їх у приватні аптеки за пів ціни, — розповіла Ірина Мартинюк. — Їхній дохід становив щонайменше пів мільйона гривень щомісяця.

Під час обшуків у підозрюваних та аптеках вилучили майже 0,5 млн грн готівкою та партію ліків. Слідчі встановлюють причетних до схеми.

У медзакладі створили комісію й розслідують дії колег.

Йдеться про завідувача хіміотерапевтичного відділення та його підлеглого. Весь колектив шокований, говорить директор Житомирського обласного онкодиспансеру Ігор Сабадаш.

— У мене постійно з ними була війна. Завідувача звільняв, а він відновився через суд, — каже Сабадаш. — Це не лікарі, а нелюди. Забирали в людей останню надію.

Медики від роботи поки що не відсторонені, бо не отримали підозри. Якщо провину доведуть, їм загрожує до восьми років в'язниці.

Також перевіряють аптеки, що торгували ліками. Препарати з Житомирського онкодиспансеру виявили в кількох областях.

В Одесі судитимуть кардіохірурга, який брав гроші за безкоштовні операції.

Його затримали у травні цього року — коли отримав $11 тис. (майже 300 тис. грн. — ГПУ) від пацієнта. В таку суму оцінив проведення операції на серці з протезуванням відділу аорти, за інформацією пресслужби обласної прокуратури.

— Такі втручання повинні робити безкоштовно, за законодавством України. Протези, клапани, шунти купуються за бюджетні кошти. Обвинуваченого звільнили з посади, — розповідають у прокуратурі.

Кардіохірургу загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі наживалися на хворих на рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі