пʼятниця, 06 січня 2017 05:20

"Колектори в масках і з битами приходять у будинок і товчуть все підряд"

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

— День позички пам'ятаю як зараз. Сусід у щось вляпався. Прийшов до мене під вечір, просив 5 тисяч доларів. За рік обіцяв віддати шість — із відсотками. Ми з жінкою порадились і дали йому гроші, — розповідає 56-річний Олег Чорноус із Києва. Наприкінці 2013-го позичив сусідові $5 тис. Повернути мав за рік, але грошей не віддавав. Через три роки Чорноус продав в інтернеті його борг.

— Мій сусід колись працював у прокуратурі. Поміг кілька разів відмазатися від непотрібних перевірок. Я бізнесмен. Маю власну фірму з ремонту іномарок. — розповідає Олег Чорноус. — Усе зробили по закону. Сусід написав розписку. Її завірили нотаріально. Гроші отримав готівкою. Обіцяв кожні два місяці по 1 тисячі доларів. Після позички купив собі новенький джип "Мітцубісі". Спершу приходив до мене мало не щодня. Коли наближався перший платіж, почав просити відстрочку. Мовляв, на роботі проблеми, жінка боліє. Казав, накине мені ще сотню ­зверху наприкінці терміну, — додає Олег. — Вже через півроку зрозумів, що сусід мене дурить. Раптово перестав вітатися, надягав темні окуляри, коли виходив із дому. На воротах у себе поставив камеру спостереження. Потім його родина зникла. За кілька місяців повернулася дружина з дітьми. На мої питання відповідала, що не знає, де її чоловік.

5 тисяч — для мене крупна сума. Збирав їх на розвиток бізнесу. Хотів оновити обладнання. Через постійні нерви сильно схуд, почалися проблеми з серцем. Кілька разів бачив, як сусід приїжджав додому. Швидко закривав ворота, мене не впускав, — додає Олег Чорноус.

Каже, вирішив продати свій борг на сайті оголошень.

— Таку ідею підказав колега на роботі. Йому партнер по бізнесу завинив мільйон гривень. Не віддавав, переховувався, а тоді раптом приніс усі гроші. Мені було трохи стидно реєструватися, бо сума не така велика. Написав тільки: "Продам борг 5 тисяч доларів, гроші позичив сусід". Нижче вказав свій номер телефону. Особливо на результат не сподівався. Перший дзвінок отримав лише за тиждень. Потім мав ще кілька. Умови пропонували різні. За послуги брали від 20 до 70 відсотків боргу. Найбільш поширені — половина від суми, яку заборгували. Про таку й домовився. Зі мною підписали договір, що отримаю гроші за шість місяців. Попросили надати повне ім'я, місце прописки боржника. Якщо є, то й копії нотаріальних документів.

22 жовтня чоловік підписав контракт, а вже 6 грудня отримав борг.

— Сусід явився вдосвіта. Обличчя в синцях, шкутильгав. Переступив через поріг, поклав гроші на стіл і попросив перерахувати. За три роки прострочки приніс ще 3 тисячі доларів. Подякував і пішов. За кілька годин прийшов новий власник боргу, забрав свій відсоток, — розповідає Олег Павлович.

У поліції радять вирішувати такі суперечки в суді.

— Вибивання боргів — незаконне, але дієве, — каже юрист Олексій Савчинський. — Зараз маю скарги від клієнтів. Колектори в масках і з битами приходять у будинок і товчуть все підряд. Кілька таких візитів — і людина готова віддати що завгодно, аби відчепилися. Звернення до поліції часто не дає результатів. Винних знайти складно. Такі фірми працюють під прикриттям.

Зараз ви читаєте новину «"Колектори в масках і з битами приходять у будинок і товчуть все підряд"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі