пʼятниця, 05 квітня 2019 07:05

"Клієнтські бази продають банки"

Колектори активізувалися в Україні після економічної кризи 2008–2009 років. Відтоді уряд не може вирішити питання щодо законності їх діяльності, говорить керівник юридичної фірми 38-річний Дмитро ­Касьяненко.

Де колектори беруть базу боржників?

— Найчастіше клієнтські бази продають банки. Також при заповненні будь-яких ­анкет, де вказуємо особисті дані, ми фактично даємо згоду на їх передачу третім особам. Різні установи цим користуються.

Є колектори-шахраї, які залякують колишніх позичальників боргами. Де вони беруть дані людей?

— Теж перекуповують. Або мають домовленість із працівниками установ, які скидають їм телефони та номери особистих договорів. Колектори-шахраї, як правило, залякують залишками боргу за взяту позику. Випитують дані карток, аби красти з них гроші. Буває, надсилають підроблені рішення суду щодо заборгованості. Пропонують перевести потрібну суму на вказаний рахунок, аби вирішити питання. Це — шахрайство. У подібних ситуаціях треба дзвонити на гарячу лінію банку і все з'ясовувати.

Як захиститися від колекторів?

— Насамперед слід розуміти, що жоден законодавчий акт не регулює їх діяльність. Вимагати виконання договору в письмовій формі може банк або інша фінансова установа. А також державний або приватний виконавець за наявності рішення суду про стягнення заборгованості в рамках виконавчого провадження.

Що робити, коли колектори приходять додому до боржників? Намагаються їх виселити.

— Викликати поліцію. Казати, аби вони представилися і пояснили, чому прийшли, на підставі якого закону діють. Зняти це на відео й передати слідчим. Якщо телефонують і погрожують — робити записи дзвінків. Усе це стане підставою для відкриття кримінального провадження про вимагання.

Як врятувати іпотечну нерухомість, аби її не виставили на аукціон?

— Аукціон може відбуватися лише в рамках виконавчого провадження. Якщо без нього, то процедуру слід оскаржувати в суді та Міністерстві юстиції. Виграти такі справи реально. Як правило, їх розглядають від одного до чотирьох років.

Зараз ви читаєте новину «"Клієнтські бази продають банки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі