середа, 26 серпня 2009 08:06

Із "АрселорМіттал — Кривий Ріг" стягнуть 207 мільйонів гривень

Найбільший металургійний комбінат України "АрселорМіттал — Кривий Ріг" знову стає об"єктом прискіпливої уваги з боку громадськості. Після трьох судових засідань, 15 липня 2009 року Господарський cуд Дніпропетровської області своїм рішенням повністю задовольнив позов товариства "Запорізький феросплавний завод" (ЗФЗ) до цього металургійного гіганта й постановив стягнути з "АрселорМіттал — Кривий Ріг" 207 млн грн належної за угодою про постачання феросплавів передоплати.

А розпочиналася ця історія взаємин між двома підприємствами позаторік підписанням взаємовигідної угоди, відповідно до якої ЗФЗ мав поставляти до Кривого Рогу феросплави. При цьому "АрселорМіттал — Кривий Ріг" зобов"язувався покривати всі свої потреби у феросплавах винятково за рахунок саме цього постачальника. Постачання здійснювали із застосуванням спеціальної формули вартості продукції, згідно з якою ціна на продукцію ЗФЗ за поточний квартал базувалася на цінах попереднього кварталу. В умовах постійного зростання цін на метали та гірничорудну продукцію дана формула була вигідна насамперед криворізькому металургійному гігантові. Натомість ЗФЗ мав стабільні замовлення й отримував передоплату.

Однак у середині 2008 року попит і ціна на метали різко пішли вниз. Тепер угода стала вигіднішою для запоріжців, адже "АрселорМіттал — Кривий Ріг" продовжував купувати феросплави за попередньою, певною мірою більш високою ціною. Зрештою, нерви у капіталістів із Кривого Рогу не витримали, й в четвертому кварталі (останньому за договірними зобов"язаннями) 2008 року "АрселорМіттал — Кривий Ріг" в односторонньому порядку вирішив припинити закупки феросплавів у ЗФЗ. Представники останнього вважають такі дії не лише недостойними, а й такими, що суперечать нормам чинного законодавства. Що й підтвердив суд, зобов"язавши криворізьких металургів сплатити належну суму. Крім того, щиро дивує, чому така поважна компанія поставила під сумнів свою репутацію, адже до кінця дії угоди лишався всього квартал.

Для Запорізького феросплавного заводу відмова з боку "АрселорМіттал — Кривий Ріг" закупати продукцію завдала відчутної шкоди. Відповідно до виробничої програми, що складалася на підставі угоди з криворізьким металургійним гігантом, у четвертому кварталі 2008-го було вироблено 18 396 базових тонн. Водночас "АрселорМіттал — Кривий Ріг" закупив лише 18 із них, що призвело до повного затоварювання складів і розливних пролетів плавильних цехів. Торік 1 листопада було зупинено всі печі ЗФЗ, що до цього зупинялися лише під час Другої світової війни, коли завод вивіз усе своє обладнання за Уральські гори.

Далі спрацювала "ланцюгова реакція" — значно зменшилися дохід і прибуток, впали відрахування до державного та місцевого бюджетів. Якщо недотримання прибутку ЗФЗ становило 37 млн грн, то бюджет недорахувався 9 млн грн надходжень від податків. Майже 4-тисячний трудовий колектив підприємства був вимушено переведений на триденний робочий тиждень. Зникли премії й доплати, в цілому зарплатня знизилася на 40%. Оплата відповідно до "голого" тарифу залишилася лише завдяки підтримці акціонерів за рахунок їхніх власних коштів. Постраждала й соціальна сфера — через закриття санаторію-профілакторію не оздоровилися 600 робітників.

Бюджет недорахувався 9 мільйонів гривень надходжень від податків

Дуже суттєвими виявилися й додаткові втрати. 2009 року підприємство почало відновлювати свою роботу, однак через специфіку металургійного виробництва це доводилося робити "з нуля". На включення печей другого, третього та четвертого цехів після їхнього розігріву довелося витратити майже 5 млн грн. На підключення печей першого цеху ймовірно піде ще 4 млн грн. Але якими грошима оцінити втрату висококваліфікованого персоналу, який був змушений залишити завод?

Ось до яких тяжких наслідків може призвести невиконання договірних зобов"язань із боку металургійного гіганта. Оскільки подібна поведінка явно порушує чинне законодавство, ЗФЗ змушений був звертатися до суду. Позов був підтриманий Господарським судом Дніпропетровської області. У відповідь керівництво "АрселорМіттал — Кривий Ріг" подало апеляційну скаргу, яка була розглянута 20 серпня цього року в Дніпропетровському апеляційному господарському суді.

Розгляд справи перетворився на фарс. Очевидно у представників "АрселорМіттал — Кривий Ріг" бракувало юридичних аргументів для доведення своєї правоти. Один із партнерів поважної міжнародної юридичної компанії Baker & McKenzie — Світлана Романова, яка захищала інтереси криворізьких металургів, перетворила засідання на імпровізовану прес-конференцію з елементами мітингу та шоу, запросивши до зали засідань чисельну "групу підтримки". Це створило певні труднощі для інших учасників процесу, а також суддів. Вони відмовили представникам "АрселорМіттал — Кривий Ріг" долучити до процесу Фонд державного майна України та компанію "АрселорМіттал GmbH", оскільки суду не було надано доказів того, що вони є акціонерами "АрселорМіттал-Кривий Ріг". А головне — вони не є стороною по справі, й не можуть брати в ній участь, незважаючи на те, що є акціонерами криворізького меткомбінату: "АрселорМіттал — Кривий Ріг" — самостійна юридична особа, і має відповідати за своїми зобов"язаннями. До речі, з урахуванням того, що Фонд державного майна України володіє аж 0,1% акцій "АрселорМіттал — Кривий Ріг", чи не слід державному органу так перейматися справами підприємств, в яких він володіє більшими пакетами акцій?

Клопотання позовної сторони — перенести розгляд справи на 1 вересня цього року — судді задовольнили. Представники ЗФЗ вважають таке рішення результатом певного тиску на суд із боку партнера Baker & McKenzie Світлани Романової, оскільки причина перенесення є явно неповажною з юридичної точки зору — у клопотанні було зазначено, що в розгляді справи має взяти особисту участь директор "АрселорМіттал — Кривий Ріг" із правових питань Надія Ялімова, яка на той момент перебувала у відпустці, хоча й заздалегідь була повідомлена про дату розгляду справи.

Зараз ви читаєте новину «Із "АрселорМіттал — Кривий Ріг" стягнуть 207 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі