середа, 12 грудня 2007 07:05

Іван Рикавець хотів урятувати сестру і племінницю

  18-річного Івана Рикавця із села Матків Турківського району Львівської області поховали 14 листопада. Хлопець помер у лікарні.

Святого Дмитра, 8 листопада, в Маткові вважається святом усього села — цього дня тут святили церкву. Люди прибирали подвір"я, готували різні страви. Іван допомагав батькам. Чекав на кохану дівчину Марію із сусіднього села Нижнє Висоцьке. Хотів познайомити її з батьками.

— Увечері гості почали потрохи розходитися, я подалася до стайні худобу годувати, — згадує 46-річна Стефанія Рикавець, мама Івана. Жінка лікує опіки грудей, живота й лівої руки в хірургії Турківської райлікарні. — Йду зі стайні до стодоли по сіно коневі, глянь — а хата зайнялася. Я стала кричати: "Люди, хто вірить у Бога, рятуйте мою хату!".

Пожежу гасили гуртом. Чули, як вибухнули дві каністри з бензином. Їх господарі придбали, аби підпалювати дрова в печі— село не газифіковане. Помітили, що на подвір"ї немає 47-річного господаря, 8-річної доньки Валентини й 3-річної онучки Поліни. Іван кинувся по них у хату, що палала.

— Хлопці тримали його за руки, та він вирвався, — плаче Стефанія Михайлівна.

Батька Іван розбудив, а дівчат не знайшов. Вибіг надвір.

— Усе було обвуглене, чорне, — розповідає Іванова хрещена мати 57-річна Марія Фединець. — Тільки ноги в чоботях не обгоріли — 75 відсотків тіла попік. Непритомнів, а коли приходив до тями, постійно повторював: "Де моя Валя? Де моя Полінка?".

У той час до Рикавців прибігла Вікторія, тітка Івана.

— Вона вагітна. Біжить боса і кричить: "Діти в мене! Дівчатка в мене!", — веде далі Стефанія Рикавець. — У неї восьмеро дітей, тому мої дівчата часто до них бавитись ходили. Коли йшли, не попередили, тому ми думали, що вони в хаті.

Сусіди викликали пожежників та "швидку". Рятувальники кажуть, що полум"я виникло через замикання електромережі. Непритомного Івана з батьком відвезли до райлікарні. Згодом переправили до Львова. Через три дні хлопець прийшов до тями й помер.

Тільки ноги в чоботях не обгоріли

— Перед смертю сказав: "Я вас усіх дуже люблю", — плаче мати.

У кишені Іванової сорочки знайшли обгорілі залишки 3 тис. грн. За два дні до трагедією ці гроші йому переслали з Одеси, де влітку він працював на будівництві.

— Іван за них хотів собі закордонний паспорт зробити, щоб після навчання на заробітки їхати, килим новий у хату купити, — каже 23-річна Тетяна, сестра покійного. Вона приїхала з Одеси доглядати молодшу сестру Валю.

Іван — четверта дитина в родині. Його старші сестри Тетяна та 22-річна Іванна вийшли заміж та живуть в Одесі. 20-річний брат Степан служить у Львові. Із батьками жили Іван і Валентина — наймолодша донька. Хлопець навчався в ліцеї на бармена-кухаря.

Зараз ви читаєте новину «Іван Рикавець хотів урятувати сестру і племінницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі