субота, 31 травня 2008 07:04

Дмитра Ковальського вбив найкращий друг

Деснянський райсуд столиці 8 травня почав розглядати справу за фактом убивства 25-річного киянина Дмитра Ковальського. На лаві підсудних — 23-річний Олексій Литвак, якого звинувачують у приховуванні злочину. Головний підозрюваний 28-річний Максим Скачков помер.

Дмитро закінчив Національну академію внутрішніх справ, працював слідчим у Дніпровському райвідділі міліції. Його батько — колишній міліціонер, нині на пенсії. Мати працює у паспортному столі Деснянського райвідділу.

Ковальський жив із нареченою Євгенією на квартирі в Києві. Торік 1 вересня раптово зник. Батько заявив у міліцію.

— Ми не пов"язували зникнення з роботою, — згадують колеги Дмитра. — Тільки з комерцією. Останнім часом Діма займався переробкою і продажем лісоматеріалів. Справи йшли непогано. Купив іномарку, планував пишне весілля.

Компаньйоном Ковальського був киянин Максим Скачков. Крім деревообробної справи, тримав торгові точки з продажу дисків. Вони з Дмитром товаришували.

— Макс нам не подобався, — згадують у райвідділі. — Борзий він дуже. Раз врубив музику під будинком на повну катушку. Вийшли люди, просили збавити, бо саме похорон відбували. Так той іще скандал закатав, а не збавив звуку. Але у Діми не було кращого друга. Свого часу вони жили в одній квартирі, обом подобалася одна дівчина. Вона вибрала Діму. Ми ще й обговорювали, що Макс ніколи цього не пробачить.

Скачков усіляко допомагав шукати Ковальського.

— Весь час розповідав по-різному, — кажуть міліціонери. — Ми його запідозрили. Зізнався, коли підперли доказами.

Розчленоване і спалене тіло Ковальського знайшли 13 вересня в лісі неподалік села Зазим"я Броварського району Київщини. Скачков розповів, як убив друга.

1 вересня Максим прийшов до Дмитра. Обговорювали бізнесові справи. Запевняв, що раніше дав Ковальському $40 тис., просив купити земельну ділянку на околиці столиці. Запитав, чому той досі нічого не зробив. Запідозрив, що Дмитро вже ніколи не віддасть гроші.

Чоловік викликав по мобільному свого працівника Олексія Литвака. Той продавав компакт-диски біля станції метро Оболонь. Мовляв, терміново хоче віддати зарплатню. Доки Литвак чекав у коридорі, Максим побив Дмитра бейсбольною битою, звалив і перерізав горло. Олексієві наказав мовчати. Наступного дня розчленував тіло. Удвох вивезли до лісу і спалили. Два дні відмивали квартиру від крові.

Два дні відмивали квартиру від крові

— Макс хоч і здоровенний, але несильний, — зауважують у міліції. — Діма завалив би його. Та останнім часом він ходив якийсь сонний. Підозрюємо, що Скачков планував убивство, підсипав Дмитрові клофелін. Склалося враження, що убив сплячого.

Скачкову загрожувало до 15 років в"язниці, однак за 13 днів після арешту він помер. Причиною назвали ниркову недостатність.

За приховування злочину Литваку загрожує до 3 років позбавлення волі. До суду він був на підписці про невиїзд. 2004-го чоловіка вже судили за грабіж.

Зараз ви читаєте новину «Дмитра Ковальського вбив найкращий друг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі