пʼятниця, 16 грудня 2016 07:45

"Бабахнуло — і стіни поїхали вниз"

— Прийшла додому около чотирьох вечора. Збиралася варити їсти. Раптом все почало ходити ходором. Світло то пропало, то знов появилося. Трусити не переставало. Думала, землетрус. Схватила тєлєфон і вибігла на вулицю. Чую, хтось кричить, що будинок рушиться. Хотіла вернуться по документи, але сусіди не пустили. Потім приїхали рятувальники, відвели нас у дитячий садок. Він рядом, — розповідає Світлана, мешканка гуртожитку на вул. Попудренка, 16 у Чернігові.

Близько 16:20 12 грудня в чотириповерховій будівлі обвалився крайній під'їзд. Упала фасадна стіна, перекриття між поверхами. Зруйнувалося шість кімнат. Постраждали восьмеро людей. 17-річний Олександр Турчин та 25-річна Анастасія Дерев'янко опинилися під завалами. Жінка загинула.

— Вернулся со школы, зашел в туалет, — згадує Олександр Турчин. Із батьками мешкав у кімнаті №67 на третьому поверсі. — Раптом зі стін почала сипатися штукатурка. Подумав, що нас знову затопили. Секунд за п'ять бабахнуло — і стіни поїхали вниз. Мене накрило листом фанери, яким була стеля підбита. Зверху впала бетонна плита. Пощастило, що вона вперлась у стіну навпроти. На мене впала під кутом, придавила тільки ноги. На цю плиту посипався четвертий поверх. Під завалами пролежав дві години. Весь час кричав про допомогу. Ніг не відчував. Боявся, що їх відріжуть.

Олександр лікується в травматологічному відділенні міської лікарні №2. Його стан задовільний. Ушкодження ніг та спини незначні.

Загиблу Анастасію Дерев'янко дістали з-під завалів за 5 год. Її затисло між бетонною плитою та підвіконням. Жінка була розлучена, виховувала 4-річну доньку. На момент обвалу дівчинка була в дитсадку.

— Настя працювала лаборантом в обласному онкодиспансері. Додому зазвичай поверталася близько 16:00, — говорить колишній чоловік загиблої Олександр Дерев'янко, 35 років. — Донька зараз зі мною. Про смерть мами не знає. Рятувальники казали, що в Насті не було шансів. Її накрило плитою.

— Настя була скромна й відповідальна. На неї можна було покластися. Жила заради дитини. Собі нічого не купляла, економила. Кожну копійку на доньку витрачала, — каже колега загиблої. Не представляється.

Гуртожиток на Попудренка звели 1968 року. Раніше належав швейній фабриці. Сім років тому його передали на баланс міста.

— Наш будинок аварійний років із 20. У підвалі завжди повно води. Неодноразово зверталися до мерії, комунальників. Казали, що готові самі платити. Тільки зробіть як слід. Всі наші прохання ігнорували, — розповідає мешканка гуртожитку Олена Сущева.

— Тріщину могла дати вогкість. У тій частині, що впала, були душові, сушарки, умивальники. Будинок давно не ремонтували. Восени жек заліпив якісь дірки — і все, — додає її сусідка. — Живу тут більше 10 років — гуртожиток тріщав завжди. Торік утворилася велика тріщина. Відтоді регулярно писали скарги в мерію. Реакції — нуль. Дірку лише стягнули металевими скобами. Жодної експертизи не проводили.

У гуртожитку проживали 196 людей. 75 осіб відселили до готельно-туристичного комплексу "Придеснянський", 10 — до готелю Федерації профспілкових організацій. 109 мешканців переїхали до родичів.

Потерпілим виплатять по 750 гривень

— Родина загиблої жінки отримає грошову компенсацію в розмірі 50 тисяч гривень. Люди, які не мають доступу до своїх помешкань, а також постраждалий хлопець, — по 5 тисяч. Решта — по 750 гривень, — каже 48-річний Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова. — За висновками експертів, будинок відновленню не підлягає. Прийматимемо рішення про відшкодування людям втраченого житла.

Зараз ви читаєте новину «"Бабахнуло — і стіни поїхали вниз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі