пʼятниця, 25 березня 2011 06:00

Анатолій Крисюк змушував підлеглих брати кредити

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Зліва направо: Олександр Береговий, Олександр Мережко, Сергій та Олена Ткачуки з міста Христинівка Черкаської області радяться, як їм віддавати борги банкам та кредитним спілкам. Гроші вони віддали своєму директору Анатолієві Крисюку, а той не платить
Зліва направо: Олександр Береговий, Олександр Мережко, Сергій та Олена Ткачуки з міста Христинівка Черкаської області радяться, як їм віддавати борги банкам та кредитним спілкам. Гроші вони віддали своєму директору Анатолієві Крисюку, а той не платить

Підприємець 32-річний Анатолій Крисюк із міста Христинівка Черкаської області умовляв підлеглих брати на себе кредити, а гроші віддавати йому. Обіцяв повертати позику, але не платить. Ошукав щонайменше 11 людей.

Родина Ткачів із села Сичівка має виплатити 391 тис. грн кредиту.

— Із Крисюком познайомилися 2007 року, — каже 27-річна Олена Ткач. — Жити в Сичівці було ніде, переїхали в Христинівку на зйомну квартиру. Я влаштувалася на роботу до Крисюка в магазин "Добробут". Він попросив узяти кредит. Обіцяв виплачувати його і пустити жити у свою квартиру. З того все і почалося. Я брала кредити в "Авалі", "Надрах", "Київській Русі". Документи готував Анатолій. Я приходила, ставила підписи, отримувала гроші і тут же віддавала йому.

— Я брав на себе кредити в "Авалі" і "Київській Русі" і віддавав Крисюку, — додає 26-річний Сергій Ткач. — Це тривало більше року. Одного разу відмовився. Того ж дня Толік вигнав нас із дитиною з квартири. Хоча знав, що йти нікуди. Забрав нашу посуду, битову техніку. Ми переїхали до родичів у Сичівку. Що робити — не знаємо. Хати немає, роботи в мене — тоже. Жінка не може нікуди вийти, бо дитину ні на кого лишить.

Ткачі поселилися у глинобитній хаті на краю села, поряд із кладовищем. Піч топлять дровами. Живуть у одній теплій кімнаті. Її більшу частину займає двоспальне ліжко. З побутової техніки — несправний телевізор та магнітофон. Власники дозволили пожити їм у хаті.

За подібною схемою для Анатолія оформляв позики 31-річний Олександр Береговий.

— Крисюк казав, що для магазину дуже треба. Підготував документи, я тільки підпис ставив. Тепер я винен 30 тисяч у "Київську Русь", і 7,5 — в "Надра". Хоч не знаю, де той банк і знаходиться.

— Мені Толя за кредит обіщав помогти поміняти дружині паспорта, бо ми самі не могли, — додає Василь Костишин, 42 роки. — Я позику взяв, а паспорта він так і не зробив.

Дехто з позичальників не знав про оформлений на них кредит.

— Моя жінка працювала у Крисюка, — каже 25-річний Олександр Мережко. — Він попросив мене стати його поручителем у "Київській Русі". Ми з Ткачем приїхали в банк, ждали в машині. Толік сказав, що в нас малі доходи, але документи віддав пізніше. Через рік стали приходити листи, що ми поручителі й винні по 30 тисяч. Ми звернулися в міліцію. Експертиза підтвердила, що підписи не наші. Але в суді нам сказали, що спочатку маємо сплатити борг, а тоді судитися зі справжнім боржником — тестем Крисюка Станіславом Руденком.

Анатолій Крисюк родом із Голованівського району Кіровоградщини. Працював на продуктовій базі в Умані, познайомився з Тетяною Руденко. Її мати працювала вчителькою, батько ремонтує холодильники. Одружилися. Вдочерили дівчинку, їй зараз 4 роки.

Подружжя почало займатися бізнесом. Чимало кредитів Анатолій оформляв на себе, дружину та її батьків.

Продуктовий магазин "Добробут" стоїть у центрі Христинівки. Він був популярним серед місцевих. Працювали по три продавці, переважно жінки з навколишніх сіл, часто змінювалися. Кажуть, Крисюк платив мінімальну зарплату, а до працівників був вимогливий. Зараз приміщення орендують інші люди, продають побутову хімію.

Крисюк мав три квартири в центрі Христинівки і два будинки — у місті та за ним. Раніше мешкав у квартирі, розташованій в одноповерховому будинку на вул. Леніна. З вулиці помітно, що робили перепланування і об'єднали два помешкання в одне. Паркану немає, у дворі гілля та бур'яни. Бігають бродячі собаки.

Зараз Крисюк із 36-річною дружиною та дочкою мешкають у одноповерхівці на вул. 60-річчя Жовтня. На будинку дві супутникові телевізійні антени. Вікна закриті на жалюзі. Двір акуратний, асфальтований. Є комірчина та гараж. У дворі собака.

Анатолій їздить тестевою "хондою", до того мав дві "Лади-вісімки" та "фіат". Зі слів банківських працівників, зараз усе його майно в заставі. Суд забрав "фіат", арештував один із будинків. Однак борг мають віддавати і його підлеглі.

— Гроші Крисюки брали під час буму мікрокредитування, — каже Надія Миронова, голова правління кредитної спілки "Злагода". Їм заборгували 150 тисяч гривень. — Кредити виділяли на основі довідок про доходи і підприємницьку діяльність. Першу давали поручителі, другу — Крисюк. Платити перестали у 2008-му. Зараз ми судимося. Я пропонувала Анатолієві з дружиною влаштуватися на роботу, але працювати вони не хочуть.

Анатолій Крисюк каже, що борги погасить.

— Я їх що — під дулом пістолета змушував? — говорить про поручителів. — Але від кредитів я не відказуюся, буду платити.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Крисюк змушував підлеглих брати кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі