пʼятниця, 04 жовтня 2019 07:50

Анастасія Дука померла на сьомий день після пологів

Автор: ФОТО З САЙТА FACEBOOK.COM/АНАСТАСІЯ ДУКА
  Анастасія Дука із Тропівки Татарбунарського району Одеської області позує за кілька днів до народження другої дитини. Її старшому сину Ігорю — 5 років
Анастасія Дука із Тропівки Татарбунарського району Одеської області позує за кілька днів до народження другої дитини. Її старшому сину Ігорю — 5 років

Анастасія Дука померла на сьомий день після пологів

— Игорек каждый вечер смотрит на небо. Если видит вспышку — радуется: это мамочка машет, — одеситка 21-річна Вікторія Дука розповідає про племінника 5-річного Ігоря із Тропівки Татарбунарського району Одеської області.

Його мати 25-річна Анастасія Дука 21 вересня померла в реанімації обласної лікарні. Туди її привезли з районного пологового будинку. 15 вересня жінка народила другого сина Олександра і впала в кому. Рідні звинувачують медиків у халатності.

— Вагітність проходила нормально, — розповідає Вікторія. — Настя вчасно ходила на обстеження, здавала аналізи. Дошкуляли набряки, мала підвищений білок у крові. Кілька разів її клали на збереження. Але далі району не направляли. Мовляв, нічого страшного, у вагітних таке буває. Другого сина народила о 7:30. За годину в Насті розболілися голова й живіт.

За кілька годин стан жінки погіршився. Її перевели до реанімації, рідних не повідомили.

— Коли Настін чоловік про все дізнався, примчав у лікарню. Вона була підключена до крапельниць. Лікарі запевняли, що все минеться. До вечора у Насті пожовтіло тіло, — продовжує Вікторія. — Стас почав скандалити, аби викликали реанімобіль з області. Але машину визвали близько десятої вечора. Медики з області давали 20 відсотків, що довезуть Настю живою. Зробили все можливе для її порятунку. За кілька днів померла. Не знімаємо з себе відповідальності, що не забили тривогу одразу і втратили дорогоцінні години.

Анастасія Дука була на обліку із 13-го тижня вагітності, вчасно проходила всі обстеження. Тричі лежала на збереженні.

— Після пологів у неї раптово розвинувся хелп-синдром (розкладання крові. — ГПУ) і поліорганна недостатність (зупинка роботи кількох органів. — ГПУ), — каже головний лікар районної лікарні в Татарбунарах Іван Арапу, 68 років. — Ускладнення виявили, консультувалися з колегами з області щодо лікування і щогодини проводили аналізи. Проте врятувати пацієнтку не вдалося.

Судмедекспертиза підтвердила діагноз та те, що смерть була невідворотною. Якісь рішення про дії чи бездіяльність лікарів приймати рано. Окрім слідства, цей випадок розглядатиме контрольна лікарняна комісія в області. Свої висновки вони направлять у Міністерство охорони здоров'я.

— Хелп-синдром розвивається стрімко. Але якщо хворобу вчасно виявити, породіллю можна врятувати, — говорить акушер-гінеколог вищої категорії Марк Майоров, 71 рік.

— Цей синдром — жах усіх акушерів-гінекологів, — каже Марк Веніамінович. — Захворювання вкрай тяжке. Зустрічається рідко. Для його появи можуть бути різні причини — блювота під час вагітності, хронічні захворювання печінки, жовчокам'яна хвороба. Діагностувати його можна лише на пізніх термінах.

Смерть Анастасії Дуки — не єдиний випадок у районному пологовому відділенні, на який нарікають місцеві.

— Старшу доньку Маргариту народжувала у березні 2014-го. В лікарню поступила восьмого числа, — пригадує 23-річна Лариса Дмитренко із Татарбунарів.

Завідувач пологового, яка мала роди приймати, займалася підготовкою до свята. У мене відійшли води. Самотужки народити не могла, потрібно було кесарити. Але ніхто нічого не робив майже добу. Дитя народилося із судорогами. Зараз не сидить, не говорить, не тримає нічого в ручках. Лікарка підсунула мені документ, що претензій не маю. Я підписала. Геть юна була, розгубилася. Про халатність тамтешніх медиків мені розповідала ще одна жінка. Казала, в неї так прийняли пологи, що ноги віднялися. Ледве спасли в ­області.

Новонародженим сином Анастасії та 27-річного Станіслава опікується мати чоловіка. Рідні написали заяву до поліції.

— Відкрили два кримінальні провадження. Одне за статтею "умисне вбивство" з приміткою "природна смерть", — каже Любов Гордієвська з обласної поліції. — Друге — за "неналежне виконання обов'язків медичним працівником". Підозру ще нікому не оголошували. Призначили низку експертиз, вивчається медична документація.

Зараз ви читаєте новину «Анастасія Дука померла на сьомий день після пологів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі