четвер, 07 серпня 2008 07:13

Ахметов знайшов новий метод утримання "Дніпроенерго" під контролем

Нардепові-регіоналу Рінатові Ахметову ніяк не вдається залишити у власності товариство "Дніпроенерго". То Верховний суд виносить рішення, яке не задовольняє донецького мільярдера, то реєстратор "Укрнафтогаз" не хоче списувати з держави належні їй акції.

Ахметов має повернути підприємство державі. Однак кожен день управління "Дніпроенерго" дає 750 тис. грн прибутку. Якщо додати прибутки з махінацій закупівлі палива, перемоги у тендерах родинних компаній, то гроші виходять чималі. Щоб їх не втрачати, мільярдерові доводиться шукати нові шляхи утримання підприємства під контролем.

8 квітня 2008 року Верховний суд визнав незаконною додаткову емісію акцій "Дніпроенерго", внаслідок якої відомством почали керувати менеджери Ахметова. Одразу ж це рішення вищого законодавчого органу країни поставив під сумнів Вищий господарський суд.

Реєстратор "Укрнафтогаз" не захотів вносити до реєстру незаконні зміни на користь "Донбаської паливно-енергетичної компанії" — і Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку негайно почала тиснути. Проти "Укрнафтогазу" використовують міліцію, прокуратуру, суди. Однак не подіяв і цей метод.

Тоді вдалися до клонування реєстру акціонерів. 13 червня Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку прийняла відповідну постанову, про яку стало відомо лише 29 липня. Саме тоді депозитарій — товариство "Міжрегіональний фондовий союз" — повідомив хранителям цінних паперів "Дніпроенерго" про зупинення операцій з акціями. Мовляв, держкомісія встановила факт втрати реєстру власників цінних паперів "Дніпроенерго". Реєстратор "Укрнафтогаз" не може власними силами його відновити, тому держкомісія доручила це філіалу "Промінвестбанку" в місті Запоріжжя. Реєстратора на засідання комісії не запросили, як і не повідомили про рішення.

Насправді ДКЦПФР нічого не питала у реєстратора. "Укрнафтогаз" не раз відкрито звертався до голови комісії, запевняв, що реєстр ніхто не втрачав. Просив дозволити брати участь у всіх справах, які стосуються "Дніпроенерго". Представники Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку "не знайшли" реєстратора. Хоча завжди знаходили, коли влаштовували нальоти на офіс, намагалися відібрати ліцензію.

Комісія з цінних паперів і фондового ринку ігнорувала рішення Верховного суду України про визнання незаконною додаткової емісії акцій "Дніпроенерго".

Нічого не робила, щоб анулювати свідоцтво про цю реєстрацію. Однак ці дії — кримінальний злочин. Далі так тривати не могло. Єдиний вихід — замінити реєстратора "Укрнафтогаз" на свого, підконтрольного. Таким виявився "Промінвестбанк".

Для цього такий собі Д. Діденко поскаржився до Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку на "допущені порушення" й "утиск прав". Акціонером "Дніпроенерго" Діденко став незадовго до того. Випадково чоловік виявився земляком Ріната Ахметова. Комісія миттєво відреагувала на заяву, швидко організувала перевірку емітента, який не стосується реєстру. За результатами цієї перевірки, мовляв, і встановлено факт втрати реєстру акціонерів "Дніпроенерго" й призначено нового реєстратора, який має відновити втрачене.

День управління "Дніпроенерго" дає 750 тисяч гривень прибутку

Раніше держкомісія протестувала проти дублікатів реєстру акціонерів. Зазначала, що цим користуються рейдери. Нині діють інакше. Виходить, що поверненню "Дніпроенерго" під контроль держави заважає державний орган, який підконтрольний особисто президенту України.

Задум "Донбаської паливно-енергетичної компанії" зрозумілий. Вони хочуть за допомогою "Промінвестбанку" створити реєстр-клон, куди можна буде безперешкодно внести зміни про реєстрацію за компаніями Ріната Ахметова 34,243% акцій "Дніпроенерго". Таким чином у руках "Донбаської паливно-енергетичної компанії" сконцентрується 44,279% акцій, а державна частка зменшиться із 76,04% до 50%+1 акція. Згодом організують безкінечне переписування цих акцій на родинних юридичних осіб, щоб неможливо було з"ясувати, кому ж належать украдені акції. Тоді суд не один рік буде встановлювати відповідача по справі, якщо поскаржаться на повернення акцій у держвласність. Весь цей час менеджери донецького мільярдера господарюватимуть на "Дніпроенерго".

У цій ситуації дивну позицію займають Кабінет Міністрів України і національна акціонерна компанія "Енергетична компанія України". Адже постанова Верховного суду не виконується, новообране керівництво не пускають на підприємство, провести загальні збори акціонерів і поділити прибуток не дають. Тепер ще й Державна комісія з цінних паперів і фондового ринку здійснила рейдерську атаку. У відповідь — мовчанка, начебто нічого протизаконного не відбувається.

Коли вчені клонували вівцю Доллі, то процес осудили всі церковні конфесії. Вбачали у цьому небезпеку. Нині в Україні клонують реєстри акціонерів. Кожен пайовик стає беззахисним перед атакою рейдерів, однак держава не вбачає у цьому небезпеки.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов знайшов новий метод утримання "Дніпроенерго" під контролем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі