четвер, 19 листопада 2009 08:25

500 тонн ракетного пального везуть до Росії

Перших 500 т меланжу — високотоксичного ракетного пального — відправили вчора залізницею з військової частини А2783 до Росії.

Частина розташована біля міста Калинівки Вінницької області. Тендер на утилізацію меланжу виграли три компанії, усі — з Росії. Після його переробки вони отримають добриво й нітробензин.

Вісім країн виділили кілька мільйонів євро, щоб допомогти Україні знищити перших 3 тис. 168 т меланжу.

— Маршрут руху ракетного пального країною погоджено з "Укрзалізницею". Це засекречена інформація. Точно відомо лише одне: меланж не буде їхати через великі міста. Тільки обхідними гілками, — каже командир військової частини А2783 підполковник Віталій Селезень, 33 роки. — Ешелон супроводжує охорона. Також є чотири вагони прикриття: два спереду та два позаду. Загалом в ешелоні — 14 вагонів.

Спеціальні цистерни для перевезення меланжу випробовували у Сіверськодонецьку. Одну з 10 цистерн забракували.

Протягом 2006–2008 років ультразвуком перевіряли товщину стінок резервуарів, у яких зберігалося пальне. У деяких місцях вони потоншали втричі, до 4–5 мм. Норма — не менш як 12 мм. Тоді пальне перекачали у резервні ємності.

До вчорашнього дня у складі військової частини зберігали 948 т небезпечної рідини. Увесь меланж звідси вивезуть до кінця 2009 року. Потім утилізуватимуть місця, де зберігали пальне, рекультивуватимуть землі. Після цього частину розформують, територія відійде міській громаді Калинівки. 40 військових отримають роботу в інших частинах. 60 цивільних працевлаштовуватимуться через центри зайнятості.

Меланж не буде їхати через великі міста. Тільки обхідними гілками

У військовому містечку залишаються чотири житлових будинки, де мешкають 28 сімей. Вони зможуть приватизувати житло. До будинків буде важко провести газ, каже Віталій Селезень. Бо газопровід на території частини аварійний.

Меланж самоспалахує

Меланж — багатокомпонентна суміш азотної кислоти, окисів азоту та інгібіторів корозії. Летюча, агресивна, високотоксична та гігроскопічна рідина. Її застосовують як окислювач ракетного пального у рідинно-паливних ракетних двигунах. Не горить і не вибухає, але самоспалахує, взаємодіючи з киснем.
На сьогодні ще 16 тис. 339 т некондиційного ракетного пального зберігаються на шести складах у Збройних силах України. Більшість  — меланж.

Влітку чути запах часнику

Частину А2783 сформували 1954 року. Загальна площа складу на її території — 100 га. Розташована за 12 км від Калинівки і за 16 км — від Вінниці.

— За час існування частини випадків отруєнь не було, — каже генерал-майор Сергій Ніколаєв, заступник командувача військ Західного оперативного командування. — Влітку, коли ємкості з пальним нагріваються, ми трохи послаблюємо клапани. Тоді чути запах часнику. Але в малих дозах його випаровування не шкідливе. Навпаки, лікує нежить. Тут у нас досі ніхто простудою не хворів.

Зараз ви читаєте новину «500 тонн ракетного пального везуть до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі