вівторок, 19 червня 2012 06:00

25-поверхівка спалахнула від недопалка

Автор: Фото: Наталія Чубенко
  Пожежа пошкодила фасад 25-поверхового будинку на вулиці Вадима Гетьмана, 1б. Зайнялася купа сміття, полум’я перекинулося на утеплювач стін — пінополістирол
Пожежа пошкодила фасад 25-поверхового будинку на вулиці Вадима Гетьмана, 1б. Зайнялася купа сміття, полум’я перекинулося на утеплювач стін — пінополістирол

— Я спав, коли почув грюкіт — падала плитка з фасаду. Підходжу до вікна: стовп вогню від першого до 25 поверху. Розбудив жінку й дочку, двері замкнув і — на вулицю, — розповідає киянин 30-річний Олександр, мешканець будинку на вул. Гетьмана, 1б у Києві. Уночі на 18 червня фасад його дому вигорів.

— Ми вийшли на вулицю, тут уже "швидка" стояла. Підійшов, попросив заспокійливе. В них не було. Питання: чого взагалі виїжджати без ліків? — каже Олександр. Його помешкання — на п'ятому поверсі. — У моїй квартирі згоріло тільки вікно. Склопакет поплавився й випав. Але ремонт все одно доведеться робити, бо у стіни в'ївся запах диму.

Вул. Вадима Гетьмана — у Солом'янському районі, пролягає від просп. Перемоги до залізничної станції "Караваєві дачі". Будинки №1а, 1б, 1в — 25-поверхівки-близнюки за 2 хв. пішки від станції метро Шулявська. Їх ввели в експлуатацію у лютому 2009-го, однак не всі квартири досі заселені. З першого по третій поверхи займають крамниці, поряд прибудований паркінг.

Дім утеплений, зовні був оздоблений керамічною плиткою. Горів утеплювач. Пожежники довго не могли під'їхати, бо їм заважали припарковані у дворі легковики.

У магазині меблів на третьому поверсі чотири жінки чистять крісла щітками та порошком. Деякі обгоріли повністю. Говорити про пожежу не хочуть.

— У нас беда, какие могут быть комментарии, — обурюється продавщиця.

Балкон біля меблевого магазину повністю вигорів. Скло розсипалося на сходи. Ними піднімається начальник жеку Віталій Захарченко, 50 років.

— Кажуть, що загорілося сміття. Ніякого сміття не було. Будинок утеплений полістиролом. Це він загорівся, і вогонь пішов догори. Ми відремонтуємо весь фасад за свої гроші. Тут роботи не на один день, — каже Віталій Олександрович. Прикривається від сонця рукою, дивиться вгору, на почорнілу стіну.

На першому поверсі у відгородженій кабінці зі склопакетів сидить консьєрж. Впускати в будинок не хоче.

— Мене до вечора виженуть, якщо пропущу. Це ж приватні квартири.

Під час пожежі рятувальники залили водою сусідню 4-поверхівку у пров. Польовому, 12. Вона — за 30 м від обпаленого дому. Тамтешні мешканці теж бачили пожежу.

— Ми прокинулися від криків і від шуму машин. Повибігали й почали перескакувати через забор до шкільного стадіону. В мене на руках була 3-річна донька Альонка. Боялася за неї. Все навколо тріщало, гаряча плитка падала на асфальт, кондиціонери валилися під ноги, — згадує Ірина Хесенко, 25 років.

Рятувальники з'ясовують деталі пожежі.

— Скоріше всього — хтось кинув недопалок, він попав на дах пристройки біля будинку, де було сміття. Воно загорілося. Жек неодноразово просили поприбирати його, але реакції не було. Найбільше постраждали верхні поверхи, бо пожежники почали гасити вогонь знизу. Їхні машини дістають тільки до дев'ятого поверху. Добре, що в будинку були пожежні крани. Рятувальники скористалися внутрішнім водопроводом, — пояснює Христина Ковалевська з Держтехногенбезпеки Києва.

Зараз ви читаєте новину «25-поверхівка спалахнула від недопалка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі