пʼятниця, 21 червня 2013 05:00

160 мільйонів гривень вимагали у черниць

Увечері 14 червня у Києві викрали двох черниць: настоятельку Покровського жіночого монастиря 52-річну Калісфену, в миру — Тетяну ШАмайло, і її помічницю 30-річну Катерину Науменко. На них напали біля Києво-Печерської лаври, запхали до двох легковиків і вивезли. Три дні жінок шукали міліціонери, рятувальники й церковники. Зрештою ті повернулися самі. Розповіли, що їх били, вимагали грошей і викинули в лісі за містом.

— Нам нельзя говорить о матушке. Строго запретил сам викарий Александр (архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський, вікарій Київської митрополії. — "ГПУ"), — озирається одна з черниць Покровського монастиря. — Матушка сейчас отдыхает. Утром была на литургии, цела, помощница тоже в здравии. Когда они пропали, мы день и ночь молились за них, привезли икону из Почаевской лавры.

До двору Свято-Покровського жіночого монастиря у пров. Бехтеревському зайти можна через рожеву браму. На території розташована Покровська церква і Миколаївський собор, келії й господарчі будівлі.

Перед собором двоє черниць висаджують квіти, третя намагається завести газонокосарку. Здалеку чути грюкіт — робітники лагодять дах собору. Навпроти у кріслах сидять двоє міліціонерів — охороняють монастир. Поряд із ними двоє бороданів — працівники Києво-Печерської лаври, яких теж прислали для захисту.

Викрадення пов'язують зі зникненням киянки 44-річної Світлани Панько.

Вона була прихожанкою монастиря, 2009-го організувала фінансову піраміду. Через настоятельку знайомилась із бізнесменами, народними депутатами. Пропонувала давати їй гроші під проценти. Позики повертала з обіцяними надбавками, люди приносили більші суми. Потім радила купувати дорогі авто з 21-відсотковою знижкою. Мовляв, "лексуси" і "порші" можна придбати через монастирський прихід, який за постановою Кабміну звільнений від сплати мита. Такого документа не існує, але покупці отримували бажані автомобілі зі знижкою. Ці 21% вартості Світлана оплачувала сама. Кількість клієнтів зростала. Загалом вона зібрала майже 160 млн грн. Потім перестала повертати їх. Запевняла, що гроші забрала настоятелька.

На Світлану Панько написали заяви щонайменше 10 обдурених. Торік жінку затримали, суд відпустив її під 800 тис. грн застави. Де вона зараз — невідомо.

18 червня за підозрою у викраденні черниць міліціонери затримали 40-річного Сергія Бута, брата колишнього нардепа Юрія Бута.

— Ці монахині звели його з тою аферисткою. Він дав гроші на машину, але так її і не отримав, — кажуть у столичній прокуратурі.

Зараз ви читаєте новину «160 мільйонів гривень вимагали у черниць ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі