понеділок, 03 грудня 2007 17:58
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Приватне життя

 

Канадський прем"єр-міністр Стівен Гарпер спровокував скандал, надіславши привітання своїм співгромадянам гебрейського походження з нагоди Рош Гашана — юдейського Нового року. Далеко не всім це сподобалося. Дехто з гебреїв заявив, що не розуміють, звідки прем"єр-міністр узяв інформацію про їхнє походження. Адже вона є їхньою приватною справою і не підлягає публічному розголошенню.

Федеральний комісар із питань охорони приватності розпочав службове розслідування. Його мета — з"ясувати, хто склав прем"єрові список і чи не використовувались при тому бази даних державних органів або приватних компаній.

Зачем же вы ребенку жизнь калечите?!

Я розумію канадських гебреїв. Вони походять здебільшого з нашої частини світу і, як і я, відчувають на генетичному рівні, що чим менше держава про нас знає і пам"ятає, тим краще. А коли вона про нас раптом згадує, посилаючи податківця в цивільному чи міліціонера в уніформі, ми інстинктивно зіщулюємося. Бо відчуваємо: ось-ось вона залізе нам у кишеню або заїде в пику. Релігія, мова, етнічність, сімейний стан, декларація про прибутки — це все гачки, якими вона нас витягує з життєвих глибин у свої бюрократичні тенета. Моя київська сусідка — звичайна "хохлушка", як вона себе називає — відчула це, либонь, не гірше від східноєвропейських гебреїв. І навіть спробувала була передати нам із дружиною цей свій досвід. Років двадцять тому, зачувши, як ми розмовляємо із трирічною донькою українською, вона розпачливо вигукнула: "Зачем же вы ребенку жизнь калечите?!".

У її словах було співчуття і щире бажання захистити нашу дитину від зайвих проблем, спричинених нашою гебрейськістю, тобто, перепрошую, українськістю.

Зараз ви читаєте новину «Приватне життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі