понеділок, 05 квітня 2021 13:45

"Безсовісні. Ображаєте людей" - кияни штурмували метро і лаяли поліцейських

На вході до станції Київського метрополітену о 07:45 вишиковується черга більш як з 30 людей. Хтось хоче дістатися до роботи, а хтось поспішає у справах. До підземки заходять лише через один вхід. Інші - зачинені.

Із 5 квітня у столиці почали діяти нові карантинні обмеження у зв'язку із пандемією коронавірусу. Користуватися громадським транспортом до 16 числа можна тільки за наявності перепусток. Їх видають за місцем роботи.

Біля скляних дверей стоять правоохоронці, які слідкують за дотриманням карантину. Вони перевіряють перепустки. У переході стоїть ґвалт - люди сперечаються та обурюються, що не можуть скористатися транспортом.

Чоловік у синій куртці намагається пробратися крізь них:

- Пустіть, на роботу треба, не розумієте?

Для того, щоб пройти контроль, необхідно мати спеціальну перепустку та документ для підтвердження особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У терміновому порядку додруковували 100 тисяч" - у столиці перепустковий ажіотаж

- Із самого ранку намагаються пробиратися без перепусток. Дехто не реагує на вмовляння і починає ображати правоохоронців, - розповідає інспектор загону оперативного контролю Дмитро. - Пролізти не вдається, бо поліцейські мають набагато кращу фізичну підготовку, - посміхається та жаліється, що від ранку не пив кави.

Автор: Лілія Мицко
  На вході до станції Академмістечко скупчився натовп розлючених пасажирів.
На вході до станції Академмістечко скупчився натовп розлючених пасажирів.

Потік людей не припиняється. У черзі ніхто не дотримується соціальної дистанції, скупчується натовп, але всі в масках.

З кожною новою маршруткою, яка під'їжджає до метро, з'являються нові пасажири - з перепустками та без. Лікарів сьогодні пропускають без них за наявності довідки з місця роботи.

- Мені на роботі видали, вона не може бути фальшивою, - кричить жіночка з каре.

Громадяни намагаються пройти за підробленими або старими перепустками. Однак працівники поліції пояснюють, що дійсні тільки нові.

компанія взяла одну перепустку - і наробила купу фальшивок

- Уже більше шести людей показували підробки, - каже командир роти Сергій Ткачук. - Їх відрізнити дуже просто. На копіях, які роблять організації, немає спеціальної голограми на гербі. Усього видали трохи більше 400 тисяч, компанія взяла одну перепустку - і наробила купу фальшивок. Страждають працівники.

Автор: Лілія Мицко
  Перепустки можна отримати за місцем роботи. Відрізнити справжню від підробленою можна за голограмою, яка виблискує біля герба. У фальшивки такої немає.
Перепустки можна отримати за місцем роботи. Відрізнити справжню від підробленою можна за голограмою, яка виблискує біля герба. У фальшивки такої немає.

До нацгвардійця підійшов чоловік у синій масці - просить пропустити до банкомату. На вулиці немає, каже, а треба зняти гроші.

- Треба на роботу, працюю у приватній компанії на Лівому березі. Як мені доїхати? Ви стоїте тут і працюєте, заробляєте гроші. А мені де гроші брати, якщо не працюватиму? Ви безсовісні, - обурюється він.

- Гарна у вас робота, хлопці, принижувати людей, - жаліється жіночка у хустині ввічливому правоохоронцю. - Як так можна чинити, нам що всім без хліба лишитися?

Автор: Лілія Мицко
  Нацполіція пропускає громадян у метрополітен тільки за пропусками.
Нацполіція пропускає громадян у метрополітен тільки за пропусками.

Пасажирів без перепусток завертають назад. Люди з фальшивками не охоче розповідають, звідки вони в них.

- На роботі що видали - із тим і приходимо, я не знав, що вона підроблена, - каже чоловік із польським акцентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черги, сварки й підроблені перепустки: що відбувається на входах у метро

- Те що ввели перепустки - це неправильно. Більшість українців працюють, відпустки їм не дали, а доїхати немає чим - пояснює пасажир із перепусткою Максим. - Люди все одно виходять з метро, беруть таксі утридорога і їдуть на роботу.

Співробітники Нацполіції стоять на кожній станції метрополітену. Із транспортом на вулиці інша ситуація.

Автор: Лілія Мицко
  Біля дверей вартують близько 11 правоохорнців.
Біля дверей вартують близько 11 правоохорнців.

- Вам куди? На вокзал? Ідіть наліво, там 401 маршрутка зупиняється, нею доїдете, - пояснює пенсіонерці нацгвардієць.

водії запрошують перехожих займати місця

Наземний громадський транспорт працює по-різному. Автобуси до Бучі та Ірпеня беруть пасажирів без перепусток. У салонах багато людей, а водії запрошують перехожих займати місця. Маршрутки, що курсують містом, також не всі дотримуються правил. Хтось принципово перевіряє перепустки і впусту "ганяє бензин", але більшість бере без документів на свій страх і ризик.

- Карантинні обмеження мають бути, але запровадили їх неправильно. Якщо вже так, то нехай закривають усі підприємства та установи або дають усім пропуски, хто не припиняє роботу. - розповідає Петро із кавою у руці. - А так - таксисти їздять, автобуси та потяги між містами їздять без обмежень, а містом їздити не можна. Виходить колапс.

Наступного тижня місцева влада столиці прийматимуть рішення щодо продовження карантину. Звертатимуть увагу на рівень захворюваності громадян.

Запроваджений тотальний карантин у Києві мав діяти щонайменше до 16 квітня. Утім столична влада не виключає його продовження, але з можливістю послабити певні обмеження.

Зараз ви читаєте новину «"Безсовісні. Ображаєте людей" - кияни штурмували метро і лаяли поліцейських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі