середа, 20 грудня 2023 21:16

"Я не тряпка" - як проходила зустріч Володимира Зеленського зі ЗМІ та що було за її лаштунками
11

Понад 2 години тривала підсумкова пресконференція президента України Володимира Зеленського. Глава держави відповів на запитання про мобілізацію, взаємовідносини із Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, ситуацію на фронті та подальші кроки необхідні для перемоги у війні.

На захід були запрошені іноземні та українські журналісти. А цитати Зеленського вже широко обговорюють, як закордонні так і вітчизняні експерти.

Кореспондентка Gazeta.ua побувала на пресконференції та детально прослухала не тільки президента, але і дізналася, що відбувалося за кулісами найбільшого в році публічного виступу Володимира Зеленського.

ПІДТРИМКА ЗМЕНШУЄТЬСЯ

У центрі столиці близько 200 журналістів зібралися за кілька годин до пресконцеренції Володимира Зеленського. У вишуканому вестибюлі представники українських і закордонних ЗМІ стали у дві черги.

- Іноземні журналісти ставайте ліворуч, українські - праворуч, будь ласка, - голосно повідомляє координаторка у білій тонкій кофтині й проворно маневрує між людьми.

Автор: Лілія МИЦКО
  На пресконференцію Володимира Зеленського акредитували понад 200 журналістів
На пресконференцію Володимира Зеленського акредитували понад 200 журналістів

Під ноги на підлогу журналісти поставили великі сумки зі штативами й камерами. Щоб зайняти місце, дехто приїхав ще за 2,5 години до реєстрації. Час початку заходу поки ніхто не знає. Потрапити на пресконференцію можна тільки за попередньою акредитацією. Її оголосили трохи більше ніж за добу.

- Сподіваюся, що президент зможе відповісти на питання щодо внутрішньої політики, - говорить у черзі журналістка "Свідомих" Андріана Веляник. - Що зможе окреслити стратегію на наступний рік, зокрема що стосується його обовʼязків як Верховного головнокомандувача: мобілізації, виробництва зброї, а також зовнішньої політики.

Росія в цей час стає сильнішою

Як громадянку Андріану найперше цікавить справедливість і покарання в питаннях корупції.

- Ну і цікавить військова стратегія держави, бо ми бачимо, що підтримка України зараз зменшується, стає важче домовлятись про допомогу. Це можна побачити на прикладі США, - продовжує Веляник. - Росія в цей час стає сильнішою, тому мене тривожить, що ми будемо робити далі й чи є у військового керівництва якесь бачення.

Перед входом працівники служби безпеки перевіряють документи й редакційні посвідчення. Одразу за загороджувальними стрічками поставили металеві рамки й перевіряють сумки.

На пресконференцію Володимира Зеленського акредитували понад 200 журналістів
Фото: Лілія МИЦКО
На пресконференцію Володимира Зеленського акредитували понад 200 журналістів
Президент заявив, що наступного року Україна виготовить мільйон дронів і наростить виробництво артилерійських снарядів
Захід відбувся у центрі Києва
На пресконференцію прийшли представники українських і закордонних ЗМІ

Біля дверей у кімнату, де проводитимуть захід, зробили невеликий фуршет. На тацях розклали різнокольорове печиво й тістечка. Наливають каву й чай, а також можна взяти пляшку води. Місця біля столиків усі зайняті, під масивними деревʼяними дверима стоять охоронці у камуфляжній формі з раціями. За дверима - темні штори, що не пропускають світло.

ЦЕ БУЛО ВИЖИВАННЯ

У залі для пресконференції поставили стільці для журналістів і облаштували місце для зручного розміщення операторів з камерами. На великій сцені стоїть деревʼяний стілець, оббитий зеленою шкірою, і маленький столик з мікрофоном, записником і ручкою.

Рівно о 18:00 у крайні двері заходить Володимир Зеленський у брюках-карго кольору хакі й чорному світшоті з українським стягом на грудях. Сідає у крісло й зауважує, що головна перемога країні цьогоріч - "збережений жовто-блакитний прапор в нашій державі".

Автор: Лілія МИЦКО
  Захід відбувся у центрі Києва
Захід відбувся у центрі Києва

- Ми боремось за наше майбутнє самі, а не за те, що хоче обрати нам Російська Федерація, - говорить Зеленський. - Історична перемога для України – це дуже серйозно. Ми пройшли дві хвилі – початок переговорів про вступ до ЄС і повномасштабна війна.

Журналісти починають піднімати таблички з назвою ЗМІ, щоб поставити питання президенту. Обирає, кому давати слово, його прессекретар Сергій Нікіфоров, що сидить поруч. Помітно хвилюється Зеленський після питання про напружені стосунки з Польщею.

- Хочу подякувати Польщі й президенту Дуді, перш за все суспільству, - відповідає із сумом президент представникам польського медіа. - Ви з нами з початку війни, ви наші сусіди, приймали наших людей. І я робив максимально все, щоб віддячити вам. Може цього замало, але ми вам вдячні. Але при цьому ми маємо бути відвертими. Президент Анджей говорив: українці своїм життям захищають Польщу. Вважаю, ми брати з вами. Ви нам допомагали, як могли, а ми стояли за вас і стоїмо, як можемо. У мене були потужні стосунки з вашим Кабміном. Ми були вдячні. Потім була блокада наших кордонів... Зрозумійте, це не бізнес під час війни. Це було виживання, у нас не було коридору - вільного, незалежного, чорноморського коридору, яким можна було вивозити зерно.

Автор: Лілія МИЦКО
  Пресконференція розпочалася о 18:00. Про час та місце повідомили в день заходу
Пресконференція розпочалася о 18:00. Про час та місце повідомили в день заходу

Володимир Олександрович наголошує, що Польща - найбільший друг держави. Однак навіть з нею ми мали проблеми.

- Що у нас залишається, якщо немає моря? Коли сказали компроміс... Я сказав: а в чому? Ми готові, скажіть в чому. Не всім нам вижити? Не вивезти зерно? Ми сказали: окей, не будемо продавати зерно в Польщу або ще десь, - зізнається Зеленський. - Дайте вивезти. Ви знаєте, як українці ставляться до поляків. З великою симпатією, з любов'ю. В Україні, всі бачили, що у нас конфлікт на рівні лідерів. А українці почали захищати вас (поляків. - Gazeta.ua), не мене! Хоча я захищав їх інтереси (українців. - Gazeta.ua). І це життя. Послухайте, це життя сусідів, близьких людей.

Володимир Зеленський розповідає, що Україні було дуже складно. Через конфлікт держава втратила "сотні мільйонів доларів" і частину врожаїв.

Один пан, а інший на землі працює - так воно не може бути

- Втрачали щоденно. І щодня мене запитували наші фермери: а як, у нас заміновані поля, як вивезти хоч щось? І ми почали втрачати політичні відносини. Я ще раз підкреслюю: я вдячний вашому народові, але зрозумійте мене. Я не тряпка якась, я захищаю інтереси своєї держави під час війни. Я просто сказав: дайте нам вивезти. А нам не дали. І це було неправильно. Просто неправильно. Один пан, а інший на землі працює - так воно не може бути.

Більшість питань - стосуються міжнародної політики України. Президент відповідає, що ніколи не спілкувався з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном щодо припинення вогню чи діалогу з Путіним.

Автор: Лілія МИЦКО
  На пресконференцію прийшли представники українських і закордонних ЗМІ
На пресконференцію прийшли представники українських і закордонних ЗМІ

- Можливо, він підіймав цю тему з його друзями чи з лідерами ЄС, чи десь за кордоном, можливо, у Сполучених Штатах. Щось було таке в його промові, але я не знаю, - зі здивуванням каже Зеленський. - Іноді його політика не дуже дружня до нас і він знає це. Цей факт він чув від мене. У мене було багато питань до нього.

У своєму стилі - президент жартує, коли веде діалог із журналістами. Іноді у його очах блищать сльози. Більш рішуче звучать відповіді щодо поступок Росії.

- Якщо не втратимо наш дух - можна і жити зі скепсисом, але можна і країну про... вибачте, зі скепсисом, - говорить Зеленський. - А я до цього не готовий, і я знаю, що таких, як я, дуже багато. Мільйони. Не готові ми віддати нашу країну. З першого дня й до останнього так і буде, і якщо ми збережемо всі ці цілі, усе, що в нас є, усе, що ми можемо, - зробимо набагато більше. Я впевнений, ми зможемо наблизити цю перемогу.

Автор: Лілія МИЦКО
  Множинне громадянство дасть можливість людям за кордоном допомогти Україні - Зеленський
Множинне громадянство дасть можливість людям за кордоном допомогти Україні - Зеленський

Відповіді щодо завершення війни й стратегії на 2024 рік - розмиті, зауважують самі журналісти. Але Зеленський переконує, що віддавати території агресору Україна не буде.

- Чи закінчиться війна у 2024 році?, - риторично питає він. - Я думаю, що ніхто не знає відповіді. Навіть ті поважні люди, наші командири або західні партнери, коли вони кажуть, що війна на багато років, вони не знають. Це діалог, це думки. Думки дуже часто відрізняються від реальності.

Увага ЗМІ прикута й до відносин Зеленського з Валерієм Залужним. 21 листопада верховний Головнокомандувач в інтерв'ю The Sun сказав, що військові, які збираються займатися політикою, не повинні "займатися війною". Згодом ряд медіа зауважили, що мовляв між Залужним і Зеленським розгорнувся конфлікт.

Стратегія - зрозуміла, хочу бачити деталі

- Робочі у мене стосунки з Залужним, - впевнено й без конкретики розповідає президент. - Він має відповідати за результати на полі бою як главком, разом із Генштабом. Є багато там питань. І також командувач (ОСУВ) "Таврії", який оперативним командуванням займався... Наступ - це складне питання: щось було, чогось не було, чогось не вистачає... Нам потрібні міцні кроки і результати... кожен день на кожній посаді. Планую працювати, чекаю від них рішень (щодо мобілізації, допомоги на фронті, дуже конкретних речей на полі бою. - Gazeta.ua). Стратегія - зрозуміла, хочу бачити деталі. Вважаю, що це - справедливо.

Найбільш різко Володимир Зеленський реагує на питання журналістки "Дзеркала тижня" Інни Ведернікової.

- Як ви прокоментуєте нещодавній таємний крок уряду, який хотів на засіданні проголосувати за постанову-клон скандального законопроєкту №5655, що був прийнятий на користь забудовників і який лобіює голова партії "Слуга народу" Шуляк і віцепрем'єр-міністр Кубраков?, - запитала Ведернікова.

- Що стосується цього закона про забудовників, тощо, до мене жодного разу особисто ніхто не звертався, щоб я його не підписував, - говорить президент і нервово крутиться на кріслі, стримуючи емоції. - Тому це мій особистий вибір, і є причини. І тому ніхто з Євросоюзу, ніхто зі Сполучених Штатів, з "Великої сімки" жодного разу не піднімав це питання.

Автор: Лілія МИЦКО
  Президент заявив, що наступного року Україна виготовить мільйон дронів і наростить виробництво артилерійських снарядів
Президент заявив, що наступного року Україна виготовить мільйон дронів і наростить виробництво артилерійських снарядів

- Єрмак аж занервував, - чути голоси медійників позаду. Керівник Офісу президента сидить у першому ряду поряд із радником Михайлом Подоляком.
Після завершення пресконференції Володимир Олександрович швидко виходить із зали. У слід лунають голоси журналістів, що не встигли поставити питання.

Після завершення пресконференції Володимир Олександрович швидко виходить із зали. У слід лунають голоси журналістів, що не встигли поставити питання.

- Неможливо виправдати всі очікування. Ти питаєш, і добре, якщо є можливість отримати відповідь чи взагалі поставити питання, - каже український фотокореспондент Євген Малолєтка. Журналіст складає у рюкзак масивний фотоапарат. - Була інформація, і ти вловлюєш її як крапельку, тому дещо прояснилося.

ТУРБУЛЕНТНИЙ РЕЖИМ

Українські медійники починають розходитися, зала потроху стає порожня. Тільки телевізійники залишаються, щоб вийти в прямий ефір свого каналу з підсумками сьогоднішньої розмови з президентом. У шкіряному кріслі журналісти влаштували фотосесію.

- Ідея пресконференції була планова, - розповідає прессекретар Верховного головнокомандувача Сергій Нікіфоров. Стоїть перед сценою в сірому піджаку. - Ніякої традиції не було. Проводили пресконференції у травні, під час Кримської платформи, були підсумки першого року війни. Насправді, немає у нас системи, і не будемо її створювати, насамперед, з огляду на заходи безпеки, щоб це не стало якоюсь очікуваною подією.

Автор: Лілія МИЦКО
  Сергій Нікіфоров - прессекретар президента України, модератор заходу
Сергій Нікіфоров - прессекретар президента України, модератор заходу

Не всі журналісти змогли отримати акредитацію на подію, зізнається Нікіфоров.

- Ви бачили, які журналісти отримували слово. Тут передові українські ЗМІ, передові світові медіа, що отримали Пулітцерівські премії й інші нагороди, - говорить прессекретар. - Вважати, що якась людина поставила б якесь питання, яке б не поставили інші журналісти - це абсолютно неправильно. Тут всі фахові, досвідчені журналісти поставили питання, які справді цікавлять суспільство.

Перед входом у залу медійники збираються, щоб обговорити підсумки пресконференції. Думки розділилися. Хтось вважає відповіді президента конструктивними, дехто - критикує дійство й вбачає у словах Зеленського намагання узагальнити проблеми.

Більший акцент був на міжнародну пресу

- Я хотіла почути дорослу розмову із суспільством. Як на мене - вона відбулась, - говорить вже на вулиці журналістка Олена Чернякова. - Не було "казочки" якоїсь. Було чимало внутрішніх питань, але більше зовнішніх. Більший акцент був на міжнародну пресу, можливо, так здалося, бо я журналістка українського телеканалу. Президент більше спілкується з іноземними ЗМІ, і це зрозуміло, бо йому потрібна зброя, гроші. Про що він і казав, що 500 мільярдів на військо треба. Де їх взяти - питання.

Олені вдалося поставити питання, на відміну від багатьох українських журналістів. Можливо, саме тому пресконференція сподобалась, каже вона.

Автор: Лілія МИЦКО
  Для журналістів підготували невеликий фуршет
Для журналістів підготували невеликий фуршет

- Моє питання було про наші гарантії безпеки й НАТО, - згадує. - Я памʼятаю, що в липні була підписана декларація на саміті про підтримку України. Переговори у нас почалися з Німеччиною й Францією, тобто з усіма важковиками. Думала, що вже є прогрес, і от з Британією ми підпишемо, але президент сказав, що є деякі уповільнення. Мене це як громадянку України засмутило, бо нам треба гарантії безпеки, щоб нормально проходити весь цей турбулентний режим. Як журналістку - задовольнило, що він відповів.

Президент не вважає реалістичною ідею про те, що Північноатлантичний альянс поширить гарантії безпеки на частину території України. Однак це питання звучить на переговорах, додає Чернякова.

Автор: Лілія МИЦКО
  Після завершення пресконференції журналісти фотографувалися у кріслі президента
Після завершення пресконференції журналісти фотографувалися у кріслі президента

- Про мобілізацію замало конкретики, - продовжує журналістка. - "Нам потрібні люди, але для цього треба гроші. Їх поки немає" - це печальна історія. Чи була пресконференція "теплою ванною" для президента - не погоджуюсь. Були досить конкретні питання, зокрема щодо FPV-дронів. Пообіцяв кількість цих дронів у наступному році (За словами Володимира Зеленського, наступного року Україна виготовить мільйон дронів. - Gazeta.ua) і період, за який мають їх виготовити.

Журналісти охоче обговорюють розмову з президентом. Більшість вважають, що Зеленський змінився за роки повномасштабного вторгнення. Розмови продовжують вже приватно - за чашкою кави чи біля входу в приміщення, спалюючи не одну цигарку.

Зараз ви читаєте новину «"Я не тряпка" - як проходила зустріч Володимира Зеленського зі ЗМІ та що було за її лаштунками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі