неділя, 08 січня 2023 05:30

Сьогодні велике свято. Кому маємо молитися

Сьогодні велике свято. Кому маємо молитися
Сьогодні християни моляться Богородиці. ФОТО: Gazeta.ua

8 січня православна церква відзначає Собор Пресвятої Богородиці. Згадується Діва Марія та святі, які входили у її рід – батьки, цар Давид, святий Яков.

Свято має давнє походження. Ще у ІV ст. святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин під час проповідей на Різдво Христове казали, що хвалу народженому Сину Божому треба поєднувати із ушануванням Діви Марії.

Офіційно ж святкувати Собор Пресвятої Богородиці почали після Вселенського Собору 681 року, який відбувся у Константинополі – нині Стамбул. Туди на запрошення імператора Костянтина з'їхалися понад 100 єпископів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичне Різдво: в соборі Києво-Печерської лаври вперше служить глава ПЦУ - фото і відео

У народі це свято шанується на рівні з Різдвом. Тож наші предки 8 січня намагалися обов'язково потрапити до церкви та помолитися Діві Марії.

Батьками Богородиці були праведні Йоаким та Анна, які походили з роду царя Давида. Були шанованими і забезпеченими людьми. Однак до літнього віку не мали дітей. Коли змирилися із безпліддям, до пари почергово з'явився янгол та сповістив їх про скоре народження доньки Марії.

У 3-річному віці батьки відвели доньку до Єрусалимського храму і залишили її там аби служила Богові. Так виконали обіцянку, яку давали Господові, коли просили у нього дитину.

Батько Богородиці помер у 80 років, мати Анна – у 79.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні велике свято. Кому маємо молитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі