середа, 22 грудня 2021 05:00

22 грудня велике свято. Згадуємо матір Богородиці

22 грудня велике свято. Згадуємо матір Богородиці
Праведні Йоаким та Анна вимолили у Бога народження доньки. ФОТО: news.church.ua

Сьогодні християни відзначають Свято зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці. Батьком Діви Марії був святий Йоаким.

Йоаким та Анна походили з роду царя Давида. Були забезпеченими та шанованими людьми. Однак щасливе подружжя не мало дітей. У зрілому віці вони почали все частіше звертатися до Бога і просити у нього послати їм доньку. Взамін обіцяли віддати первістка на служіння Всевишньому. Попри це у їхньому житті нічого не відбувалося.

Бездітну літню пару почали обговорювати жителі з поселень навколо. Деякі називали їх проклятими і, бо у той час бездітні родини були рідкістю. Йоаким важко сприймав таке відношення деяких людей. Він пішов у пустелю та провів там 40 днів у суворому пості та молитві. Просив Божого милосердя, вважаючи себе безчесним перед Господом.

Побивалася і праведна Анна. Одного дня вона побачила серед лаврового дерева гніздо з маленькими пташенятами. Ще раз слізно помолилася до Всевишнього та повторила обіцянку віддати йому дитя на служіння. За преданням, перед Анною з'явився ангел і сповістив її про скоре народження доньки на ім'я Марія. Цю ж звістку янгол повідомив і Йоакиму в пустелі. Наказав йому повертатися до Єрусалиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 22 грудня день ангела у власників популярних імен. Привітайте їх листівками

За деякий час літня Анна зрозуміла, що вагітна. Народила дівчинку у роки правління Ірода Великого, згідно Священного Передання. Батьки пам'ятали про обіцянку віддати дитину на служіння Богові. Тому у 3-річному віці Марія привели до Єрусалимського храму. Дитина самостійно піднялася великими східцями до церкви і це вразило людей. Первосвященик благословив дівчинку та провів її в Алтар, чого раніше не дозволялося жодній жінці. У цей момент усі увідомили, що донька Йоакима та Анна гідна увійти в святилище, згідно Передання.

Йоаким та Анна прожили ще кілька років після введення Богородиці у храм. Першим у 80 років помер батько Діви Марії. Свята Анна преставилася пізніше, у 79 років.

21 грудня християни згадували мученицю Анфісу Римську. Вона жила у Римі на наприкінці IV – початку V ст. У юному віці її змусили вийти заміж за вельможу, який тоді мав великий вплив у суспільстві. За відмову відійти від основ християнського вчення, була спаленою заживо.

Зараз ви читаєте новину «22 грудня велике свято. Згадуємо матір Богородиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі