середа, 25 січня 2023 05:30

Сьогодні моляться жінці, яку не "взяв" вогонь

Сьогодні моляться жінці, яку не "взяв" вогонь
Святу Татіану убили за відмову відректися від християнства. ФОТО: daytoday.com.ua

Сьогодні християни згадують великомученицю Татіану Римську, яка народилася в Римі наприкінці ІІ ст.

Батьки Татіани були багатими. Її тато таємно сповідував християнство та виховував у цій вірі й доньку. Саме тому, коли майбутня свята подорослішала, вона вирішила зберігати дівоцтво та усе життя присвятити служінню Богові. Стала допомагати бідним та хворим, відвідувала людей у тюрмах. За це її призначили дияконе сою римської Церкви.

Згодом про віру Татіани довідався римський градоначальник Ульміян. Йому надзвичайно сподобалася вродлива дівчина. Тому він почав умовляти її відмовитися від християнства, за яке у ті часи могли убити. Однак отримав відмову. Після цього наказав піддати Татіану тортурам – її почали бити та різати, викололи очі. Але замість крові з її ран текло молоко, а повітря наповнювалося пахощами, згідно церковних переказів.

Татіану мучили два дні. А на третій язичники знову почали вимагати аби вклонилася ідолам. Замість цього свята помолилася. Пролунав грім, а блискавка спопелила усіх жреців та ідолів, йдеться у релігійних книгах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні дізнаємося, якою буде весна та чи прийдуть скоро люті морози

Святу знову продовжили катувати і навіть кинули у клітку до голодних левів. Попри це тварини лише мирно лягли біля неї. Не нашкодило Татіані й вогнище у яке її кинули. Зрештою, мучителі вирішили відрубати дівчині голову. Великомучениця померла орієнтовно у 225 році.

Учора християни згадували святого Феодосія Великого. Він прославився благочестивим життям. Постійно молився та постував. Заснував у палестинській пустелі обитель, яка нині називається Лаврою Феодосія Великого.

Святий помер після тривалої хвороби у 105 років.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні моляться жінці, яку не "взяв" вогонь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі