четвер, 04 квітня 2019 13:52

Сигнал підтримки: показали військово-морські навчання сил НАТО та України
8

Сьогодні почалися військово-морські навчання типу PASSEX. Фрегат "Торонто" Королівських ВМС Канади, фрегат Іспанії "Санта Марія" та кораблі України відійшли від причалу Одеського морського вокзалу і попрямували у відкрите море.

"Цей візит, окрім практичної цінності, є дуже сильним сигналом підтримки, який НАТО надає Україні. Члени альянсу ніколи не визнавали й не визнають незаконної анексії Росією Криму. Їх також непокоїть посилення напруження в Азовському морі та навколо нього. Нема виправдання застосування військової сили Росією проти українських кораблів та моряків. НАТО продовжує наполягати на їх негайному звільненні", - наголосив голова представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, який теж завітав до екіпажів кораблів, повідомляє прес-служба Міноборони.

Військово-морські навчання типу PASSEX у Чорному морі
Фото: прес-служба Міноборони
Військово-морські навчання типу PASSEX у Чорному морі
Військово-морські навчання типу PASSEX у Чорному морі
Військово-морські навчання типу PASSEX у Чорному морі
Військово-морські навчання типу PASSEX у Чорному морі

Фрегат "Торонто" Королівських ВМС Канади в складі флоту перебуває вже понад 25 років. Екіпаж брав участь у багатьох бойових операціях НАТО. Судно озброєне протикорабельними ракетами "Гарпун", протичовновими торпедами "Марк-46", протиповітряним зенітно-ракетним комплексом, а також артилерійською носовою 57-мм гарматою. Крім того, корабель оснащений сучасним радіолокаційним обладнанням. Воно здатне відстежувати цілі на суші та в повітрі.

Цікавий бортовий вертоліт канадців - CH-148 "Циклон". Його зробила американська вертолітна компанія, заснована українцем Ігорем Сікорським, спеціально на замовлення канадських ВМС. Перший серійний вертоліт передали замовнику в 2012 році, а борт, який зараз перебуває на "Торонто", вже 22 за рахунком. Новий вертоліт універсальний. Екіпаж складається із 4 осіб. На його озброєнні 2 торпеди та кулемет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія заявила, що воюватиме з НАТО у Керченській протоці

Фрегат ВМС Іспанії "Санта Марія" на 6 років старіше канадця. Але його озброєння та навігаційне обладнання не менш сучасне. Має на борту більшу авіаційну групу. У кормі розташовані два вертольоті ангари. Довжина корабля 139 м, ширина 14,3 м. Водотоннажність близько 4000 тонн. Дві газові турбіни сумарною потужністю 41 тис. кінських сил розганяють фрегат до 30 вузлів. Судно озброєне протикорабельними ракетами "Гарпун", які запускаються з носової пускової установки одночасно із зенітними ракетами SM-1. Протичовнове озброєння складається з двох тритрубних торпедних апаратів МК-32. Екіпаж іспанського фрегата - 220 осіб.

У відомстві зазначили, що метою навчань в акваторії Чорного моря є підвищення сумісності українських кораблів із кораблями НАТО і держав-партнерів.

НАТО збільшує свою військово-морську присутність у Чорному морі. Це - прояв підтримки Києва у протистоянні з Москвою. Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить військово-морський експерт Володимир Заблоцький.

Зараз ви читаєте новину «Сигнал підтримки: показали військово-морські навчання сил НАТО та України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі