понеділок, 13 лютого 2023 07:30

Свято 13 лютого: сьогодні згадують киянина за якого молився біс

Свято 13 лютого: сьогодні згадують киянина за якого молився біс
Святий Микита народився у Києві в 1030 році. Був єпископом Новгородським. ФОТО: kyiv-pravosl.info

Сьогодні церква згадує святителя Микиту, затворника Києво-Печерського. Він народився у Києві в 1030 році.

У ранньому віці Микита вирішив стати ченцем у Києво-Печерському монастирі. Став жити затворником, хоча проти цього виступав тодішній ігумен обителі Никон. Вважав, що юний містянин ще не готовий до такого подвигу.

Побоювання ігумена скоро підтвердилися, адже Микиту спокусив біс, який став являтися йому в образі янгола, згідно церковних переказів.

"Спокусив його диявол. Став перед ним біс в образі ангела. Пав ниць, вклонився йому чернець, як янголу. І сказав біс: "Ти не молися, а тільки читай книги і так будеш розмовляти з Богом. Я ж постійно буду благати про твій порятунок Творця свого". Спокусившись, монах перестав молитися, а старанно займався читанням. Бачивши, що біс, постійно молиться про нього – радів йому, як ангелові", - йдеться у збірці оповідань про ченців "Києво-Печерський патерик".

Ігумен Никон із братією почали молитися за Микиту та прогнали від нього біса. Затворник зрозумів свою помилку і після цього став стриманим, слухняним та смиренним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні моляться святому, який врятував місто від голоду

У 1096 році Микита був зведений в єпископський сан митрополитом Київським Єфремом. Після цього святителя направили служити у Новгород. Там єпископ Микита побудував багато храмів та здійснив чимало чудес.

Святитель помер у 1108 році в Новгороді. У 1547-му його канонізували.

Учора християни згадували святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Золотоуста. За життя вони були великими проповідниками, які навернули до віри багатьох язичників. Усі троє жорстко виступали проти гонінь на християн.

Зараз ви читаєте новину «Свято 13 лютого: сьогодні згадують киянина за якого молився біс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі